Bitva na ostří nože: Kvitová v Miami přetlačila Sabalenkovou a je opět ve třetím kole

- Filip Lefenda

Petra Kvitová si na turnaji v Miami zahraje o osmifinále. Češka se vítězstvím 7:5, 3:6 a 6:3 nad devatenáctiletou Běloruskou Arynou Sabalenkovou prodrala stejně jako předloni, kdy na prestižním podniku startovala naposledy, do třetího kola.

Triumf světové devítky, jež měla v úvodním kole volno, se v pátek nerodil vůbec snadno. Kvitová ztratila hned své úvodní podání a prohrávala rychle 0:2, třemi hrami v řadě ale dokázala výsledek otočit. Přetahovaná však pokračovala i nadále. Češka si v úvodním dějství prohrála servis hned třikrát, Sabalenková pak dokonce čtyřikrát.

Klíčový moment tak přišel až v koncovce setu. V jedenácté hře sebrala Kvitová Bělorusce servis čistou hrou, když zahrála dva skvělé vítězné údery a dvakrát těžila z chyb pod tlakem hrající protivnice. Ta se na fiftýn nezmohla ani v následující hře, a tak brala Kvitová první set poměrem 7:5.

Druhý set už podobnou „divočinu“ nenabídl, Češka se však s problémy na podání potýkala i nadále. Výsledkem byly dva ztracené servisy ze čtvrtého a šestého gemu, na které stačila Kvitová reagovat snížením už jen za stavu 1:5. To manko jednoho brejku umazala a následně získala skrze dva odvrácené setboly i další hru na podání, v devátém gemu už ale neměla nárok.

Třetí set už přinesl zcela jiný obrázek. Kvitová, jež v utkání vyprodukovala celkem devět dvojchyb, podání zpřesnila, což se dařilo i její o devět let mladší soupeřce. O postupující tak nakonec rozhodl jediný brejk, který se zrodil v šestém gemu. Za stavu 40:15 poslala česká hráčka na příjmu forhend do deblových míst, na druhý pokus už ale zahrála stopvolej, po němž následoval radostný výkřik.

Kvitová brejk bez problémů potvrdila, o dvě hry později pak duel doservírovala esem. To vzbudilo na závěr střetnutí emoce, neboť Sabalenková reklamovalaaut. Jelikož už ale Běloruska neměla k dispozici jestřábí oko, zbyly jí jen oči pro pláč.

Petra Kvitová tak počtvrté v kariéře postoupila v Miami do třetího kola. V tom se devátá hráčka žebříčku WTA střetne buď s Ruskou Darjou Kasatkinovou (11.), nebo s domácí Američankou Sofií Keninovou (94.).

Miami Open presented by Itaú (ženy, USA, 7 972 535 USD, tvrdý povrch)
2. kolo dvouhry
PETRA KVITOVÁ – Aryna Sabalenková (BLR, 60.) 7:5, 3:6, 6:3