Záhada optické iluze. Jakou barvu mají tenisové míčky?

- Jan Vojkůvka

Optický klam či optická iluze dokáže mnohdy pořádně zaměstnat lidský mozek. Nejznámějším příkladem jsou ženské šaty, které někteří vidí jako bílo-zlaté a někteří jako modro-černé. Věděli jste ale, že podobný případ trápí i tenis? Jakou vlastně mají barvu tenisové míčky?

Pokud máte zrak stejný jako Roger Federer, pak vidíte míčky žluté. Pokud ale vaše oční sítnice zpracovává iridiaci a kontrast jinak, můžete vidět míčky jako zelené. V čem spočívá tento klam? Zjednodušeně řečeno se předmět položený na jasném podkladě člověku jeví jako tmavší než tentýž na tmavém podkladě.

Člověk je ale tvor jedinečný a každému se tak hra světla a barev může jevit trochu jinak. „Jsou žluté, ne?“ odpovídá na dotaz o barvě míčků otázkou Roger Federer. Pro část lidí je jeho odpověď správná. A slova Federera jsou pro ně i důkazem

„Vždy jsem si myslel, že tenisové míčky jsou zelené, ale pokud Roger Ferer říká, že jsou žluté, tak kdo jsem já, abych se o to přel,“ řekl jeden z tenisových fanoušků. Další podotýká: „Tráva ve Wimbledonu je zelená, balonky tak nemohou být zelené.“

Další se na twitteru přidává s názorem, že míčky mají barvu fluorescenční žluté, která může být vnímána jako zelená. Jiní si ale stojí za tím, že míčky jsou zelené. A je tu ještě jedna skupina, která míčky vidí jako žluto-zelené.

Jak je vlastně toto možné? Jednoduchou odpověď dává profesor Stephen Westland z univerzity v Leedsu: „Každý vnímáme barvy trochu jinak,“ podotkl.

Jakou barvu tedy mají tenisové míčky?