Spasitelkou v pravý okamžik. Plíšková prolomila černou sérii Češek v Miami

- Jan Vojkůvka

Českým tenistkám se na turnaji v Miami v prvních dnech vůbec nedařilo. Až čtvrteční zásah Karolíny Plíškové přinesl konečně radost v podobě vítězství. To se přitom nerodilo vůbec snadno a Plíšková se musela postavit jedné z nejneoblíbenějších soupeřek na okruhu. Čtvrtou prohru s Jekatěrinou Makarovovou ale nedovolila.

Čtyři zápasy, čtyři prohry. Bilance českých singlistek v Miami byla s ohledem na vývoj jednotlivých duelů hodně bídná. Kateřina Siniaková ztratila vedení, Kristýna Plíšková a Markéta Vondroušová nedoservírovaly, jen Barbora Strýcová neměla svůj duel ve svých rukách a hladce prohrála.

A to měla Karolína Plíšková nastoupit proti hráčce, se kterou prohrála všechny tři dosavadní zápasy. Osud jako by si zahrával s českými hráčkami a po vcelku zdařilém vystoupení v Indian Wells si začal vybírat svou daň. Jenže světová šestka se dokázala vyburcovat a Makarovovou udolat po setech 7:5, 7:5, čímž protrhla nejen svou vlastní smůlu s Ruskou, ale také konečně prolomila černou sérii Češek v Miami.

Duel to ale byl pro Plíškovou těžký. Vstoupila do něho ztraceným podáním a po rebrejku ve čtvrté hře opět prohrála vlastní servis. „Zápas byl hodně těsný v obou setech, což mi dodá sebedůvěru do dalšího pokračování na turnaji,“ vážila si česká jednička vydřeného vítězství.

První sadu zvrátila v šesté hře, kdy si vzala ztracené podání zpět a do další příležitosti soupeřku nepustila. Naopak ve dvanáctém gemu proměnila druhý setbol. Ve druhém dějství se však Plíšková opět dostala pod tlak. Ze stavu 2:4 se dokázala dostat, ale následně po ztrátě podání v devátém gemu mohla Makarovová podávat na vítězství v setu. Česká hráčka ale zmobilizovala své síly a třemi gemy v řadě, včetně dvou brejků, zápas ukončila.

„Tohle pro mě bylo jedno z nejnáročnějších úvodních kol. Pro mou hru je dobré vědět, že jsem porazila někoho, koho jsem předtím nikdy nepřehrála. Doufám, že v dalších zápasech dokážu hrát na stejné úrovni, protože si myslím, že jsem hrála opravdu dobře,“ radovala se Plíšková.

Plíšková si v cestě za postupem pomohla 26 vítěznými údery, zatímco nastřílela 27 nevynucených chyb. Makarovová zahrála 23 winnerů, ale přidala hned 36 chyb.

Na svou krajanku může v pátek ve druhém kole navázat i Petra Kvitová, kterou čeká souboj s talentovanou Arynou Sabalenkovou.