Chtěl zavřít ústa kritikům, místo toho schytal Tomic porážku od neznámého Francouze

- Filip Lefenda

Do loňské sezóny vstupoval jako hráč elitní třicítky, na jejím konci už ale poprvé od roku 2010 figuroval mimo první stovku. Letos často hovořil o tom, že je připraven a cítí opět motivaci drát se zase na vrchol, žebříčkový propad australského rebela Bernarda Tomica je ale, zdá se, v nedohlednu.

V lednu Tomic nedostal od svých krajanů divokou kartu do hlavní soutěže Australian Open a zvažoval, že se nezúčastní kvalifikace. Do té nakonec nastoupil, v rozhodujícím duelu ale prohrál s Italem Sonegem a chyběl tak v hlavním startovním poli domácího grandslamu poprvé od roku 2008.

Po více jak dvouměsíční přestávce, během níž pohořel třeba v australské televizní reality show, poslal k vodě způsobem jemu vlastním svou přítelkyni či se zapletl do zdrogování dívek v baru, se v úterý představil opět v soutěžním utkání. Na halovém challengeru v Lille chtěl zavřít ústa rýpalům a kritikům, kteří ho již odepsali, jeho francouzská mise se ale minula účinkem.

Pětadvacetiletý Tomic prohrál hned v prvním kole s pro mnohé neznámým Francouzem Antoinem Hoangem. Hráč, jemuž v pořadí ATP patří až 251. pozice, zdolal bývalou světovou sedmnáctku za hodinu a 28 minut 6:2, 2:6 a 6:4. Pro Tomica jde vůbec o nejhorší porážku od turnaje v Nice, kde před třemi lety nestačil na dalšího Francouze Gianniho Minu, tehdy 269. tenistu světa. Tenkrát však Australan zápas vůbec nedohrál. 

Na podobné turnaje kategorie ATP musí zlobivé dítě australského tenisu momentálně zapomenout. Žebříčkově na ně nemá a nedá se očekávat, že by mu s blížící se antukovou částí sezóny, kterou vůbec nemá v lásce, udělovali organizátoři v dohledné době divoké karty. Pokud se chce tedy skutečně prodrat zpět na dávno ztracené pozice, bude muset sbírat vítězství na menších challengerech. Ten probíhající v Lille byl přitom po loňském účinkování v Bratislavě jeho teprve druhým za poslední čtyři roky.

Ve Francii neskončil Tomic úplně, s krajanem Mousleym startuje ještě ve čtyřhře. V té však budou Australané, kteří se do čtvrtfinále prodrali díky skreči soupeřů v prvním kole, proti francouzsko-německému duu Nys/Puetz velkými outsidery.