Úchvatné finále! Del Potro přežil mečboly Federera a zastavil jeho sérii

- Radek Štohl

Juan Martín Del Potro na podniku v Indian Wells získal první trofej z Masters v kariéře. Argentinský tenista v napínavém finále po třech odvrácených mečbolech udolal Rogera Federera, kterému tak ukončil šňůru sedmnácti vyhraných utkání v řadě.

Zápasy mezi Del Potrem a Federerem jsou zárukou kvalitního tenisu. Z posledních dvanácti vzájemných klání se hráči pouze jednou nemuseli dostat do rozhodujícího setu, navíc v deseti případech o vítězi dějství napověděl až tiebreak. Právě zkrácená hra měla důležitou roli v nedělním zápase.

Úvodní set duelu nabídl rychlé tempo. Celá sada se jen dvakrát ocitla ve shodě a přítomným divákům nabídla jediný brejk. Federer v šestém gemu vytvořil hned tři nevynucené chyby, neuhrál ani fiftýn a lehce tak ztratil servis. Jeho soupeř si naopak podání hlídal, díky čemuž mohl set po pětatřiceti minutách uzavřít.

Brejk číslo dvě mohl přijít okamžitě na úvod druhého dějství, Švýcar ovšem tentokrát servis udržel. Hráči předváděli čím dál kvalitnější podívanou, další větší vzruch ale nastal až za stavu 4:5 a 15:40 z pohledu Del Potra, který musel odvrátit dva setboly. Dané hrozby zažehnal, chvíli na to začal první ze dvou tiebreaků zápasu.

V něm oba aktéři jak při hře, tak při debatě s umpirovým rozhodčím ukazovali nebývalé emoce. Jako první měl k větší spokojenosti blíže Federer, nejlepší hráč světa měl tři setboly v řadě, které nevyužil, ačkoliv za stavu 6:5 si po podání kráčel na lavičku v domnění, že má zisk sady v kapse. Del Potro si však vzal jestřábí oko, srovnal a dokonce měl i mečbol při servisu soupeře. Ten ale získal tři fiftýny za sebou a vynutil si třetí set.

Rozhodující sada nabízela další pohledný tenis a byl to švýcarský hráč, který po brejku z deváté hry šel podávat na vítězství v turnaji. Za stavu 5:4 měl při vedení 40:15 dva mečboly, ty, stejně jako pak třetí, ale nevyužil a dovolil protihráči vrátit se do utkání. Argentinec set dovedl do druhého tiebreaku, v němž nedal Federerovi šanci.

Del Potro po výhře nad loňským vítězem turnaje dosáhl na druhý největší titul kariéry, tím nejcennějším je US Open z roku 2009. Zároveň se dostane na šesté místo v žebříčku, jeho maximem je dosud čtvrtá pozice.

„Předváděli jsme skvělý tenis. Nemůžu uvěřit, že jsem zdejší finále vyhrál. Velice se těším, až budu pokračovat v tvrdé práci. Podobné tituly chci vyhrávat častěji," zářil devětadvacetiletý hráč na tiskové konferenci.

Jeho finálový soupeř po první porážce v dosavadní sezóně neprodlouží vítěznou sérii, která čítala sedmnáct vyhraných utkání za sebou. V rankingu Federer ztratí 400 bodů, i tak mu však zůstane první pozice před Rafaelem Nadalem.

„Mám za sebou vydařený týden. Velice rádi se do Indian Wells vracím. V celém zápase nebyl mezi námi příliš velký rozdíl, tu výhru si však zasloužíš," vyjádřil se po utkání na kurtu Švýcar i směrem k Del Potrovi.