Tohle finále bude stát za to! Kdy se Federer s Del Potrem potkali poprvé?

- Tomáš Macák

Bude to jejich pětadvacáté střetnutí. Čtvrté za poslední půlrok. Jeden v letošním roce prohrál tři zápasy, druhý vyhrál vše. Finálová bitva Juana Martina Del Potra s Rogerem Federerem slibuje v Indian Wells atraktivní podívanou, ve které budou hrát hlavní roli současní králové mužského tenisu.

Při všech přetrvávajících zdravotních problémech hráčů, kteří patří mezi světovou extratřídu, se do finále probojovali ti, kteří v mužském tenisovém poli v roce 2018 těžko hledají konkurenci. U Rogera Federera to takové překvapení není, nicméně „znovuzrozený“ Del Potro se svými výkony, byť v oslabené konkurenci, nečekaně vypracoval v jednu z nejvýraznějších postav okruhu ATP.

Ačkoliv je v žebříčku až osmý, jeho jméno v současné době všeobecné rezonuje veřejností mnohem více než u většiny tenistů, kteří okupují pozice před ním. Není moc hráčů, kteří by momentálně mohli narušit fazónu Federera. Del Potro k tomu teď ale má nejblíže.  

Poslední měsíce nabral skvělou formu, kterou naposledy podtrhl titulem v Acapulcu.

Před prvním masters v sezóně ohromná dávka sebevědomí. I díky tomu se teď Indian Wells chystá na pětadvacátý vzájemný zápas švýcarského šampiona a argentinského bojovníka. Souboj dvou neskutečných forem.

Federer má už sedmnáct výher v řadě. Del Potro sice o sedm méně, ovšem i tak se jedná o velmi úctyhodné číslo. Navíc po posledním zápase s Raonicem si připsal čtyřstou výhru v kariéře.

V červnu to bude již jedenáct let, kdy se poprvé střetli jako soupeři na jednom kurtu. Travnatém, ve Wimbledonu. Tehdy devatenáctiletý Del Potro se teprve na okruhu spíše zabydloval. I tak ale v roce 2007 postoupil na grandslamu do druhého kola, kde na něj čekala právě – už tehdy – superstar tenisu Roger Federer. Švýcar se zápasem neměl problém, vyhrál 3:0, a nakonec si dokráčel pro pátý londýnský grandslamový titul v řadě.

Trvalo přes dva roky, než na Federera nalezl Del Potro recept. V jejich sedmém vzájemném zápase si mohl Argentinec užít vítězství skutečně naplno. V září roku 2009 totiž vyhrál US Open - jeho dosavadní jediný titul z majoru.

Ve znamení jejich soubojů se nesl především rok 2012, kdy se potkali během jedné sezóny hned osmkrát!

Po podzimu 2013 si dali se vzájemnými bitvami více než tříletou přestávku. Nemohl za to však pavouk turnaje, který by jejich zápasům nebyl nakloněn, nýbrž především vleklé zdravotní trable argentinského tenisty.

Loni si však sezóny bez zápasů proti sobě naplno vynahradili, protože se potkali čtyřikrát. V Miami, Šanghaji a Basileji byl úspěšnější Federer, jen v newyorkských Flushing Meadows slavil Del Potro.

Suma sumárum to za dlouhé roky vzájemného válčení děla osmnáct výher pro dvacetinásobného grandslamového vítěze a šest pro rodáka z argentinského Tandilu.

Teď je před nimi, po US Open 2009, historicky druhá nejvýznamnější vzájemná bitva.

Pro Federera je sice Indian Wells teprve třetím oficiálním turnajem v letošním roce, ovšem i to je vizitka zkušeného hráče. Šestatřicetiletý tenista zkrátka nemůže ve svém věku objíždět všechny podniky jako ve dvaceti letech a musí tak pečlivě volit, kam se vydá. A zatím vybírá správně - šampionem se stal v Melbourne i Rotterdamu. Po vítězství nad Bornou Čoričem je krůček od dalšího triumfu.

Zrovna masters v Kalifornii a to následující v Miami jsou pro Švýcara nesmírně důležitá, neboť na obou amerických prestižních turnajích loni vyhrál. Musí tak obhajovat 2000 bodů.

Odškrtne si Federer v Indian Wells první polovinu, nebo ho o 400 bodů oloupí bandita Del Potro?