Po Federerovi zvažuje vynechat antukovou sezonu další hráč elitní desítky

- Jan Vojkůvka

Ačkoliv někteří tenisté volají po více antukových turnajích a méně hraní na betonu, v tenisové špičce se najdou i tací, kteří naopak příliš antuce neholdují. Nebo ji považují za příliš velkou změnu, která může výrazně narušit jejich sezonu. Kromě Rogera Federera, který zatím zvažuje, jestli si na antuce letos zahrát či ne, se objevil další špičkový hráč z první desítky, jemuž se na antuce příliš hrát nechce.

Osmý hráč světa Juan Martin Del Potro je známý svou oblibou v turnajích, které se hrají na tvrdém povrchu. Možná tím jde trochu proti proudu zvyklostem jihoamerických tenistů, ale má k tomu své důvody. A letošní antuková část sezony by se mohla obejít právě bez argentinské hvězdy.

„Hrál jsem v Aucklandu, Melbourne, Delray a Acapulcu. Tohle je můj pátý letošní turnaj a budu hrát ještě v Miami. A pak si vezmu pauzu,“ řekl Del Potro po vítězství ve čtvrtfinále v Indian Wells nad Němcem Kohlschreiberem po setech 3:6, 6:3, 6:4. „Až pak se uvidí, jestli budu schopný hrát na antuce, protože moje tělo antuku příliš v lásce nemá,“ podotkl.

Ačkoliv ke kompletnímu vynechání antukové části sezony by se Del Potro nejspíš nerad uchýlil, zejména s ohledem na grandslamový turnaj v Paříži, vzhledem k historii svých zdravotních problémů musí být hodně opatrný se skládáním svého turnajového plánu. A už minulá sezona ukázala, v příkladu Rogera Federera, že vynechat antuku se může ukázat sice jako riskantní, ale dobrý krok.

Del Potro by se mohl švýcarským tenistou inspirovat. V čem je ale vlastně překážka v podobě antuky pro tělo vytáhlého Argentince? „Musel bych hodně běhat,“ řekl se smíchem. „A přeferuji rychlejší povrchy. Ale jestli zůstanu zdravý, tak bych rád odehrál celou sezonu a nějakých dvacet turnajů,“ dodal.