Sbohem, tenise. Haas v Indian Wells oficiálně uzavřel svou kariéru

- Jan Vojkůvka

Dnes už bývalý tenista Tommy Haas o konci své kariéry mnohokrát mluvil a při posledním rozhovoru definitivně potvrdil, že už se na okruh nevrátí. Oficiální konec však přišel až ve čtvrtek v Indian Wells, kde se německý hráč rozloučil před zaplněnými tribunami.

Haas, který dělá v Indian Wells turnajového ředitele, přišel na kurt po utkání mezi Rogerem Federerem a Hjonem Čongem. Právě s Federerem pojí Haase dlouholeté přátelství a společně se na dvorci ohlédli za skvělou kariérou, kterou devětatřicetiletý hráč prožil.

„Měl jsem obrovské štěstí, že jsem mohl být profesionálním tenistou více než 20 let,“ řekl na dvorci Haas. „Sport mi přinesl mnohá přátelství, možnost cestovat po světě a příležitost vytvořit si úžasné vzpomínky. Také mě ale naučil, jak čelit výzvám.“

Německý tenista během své kariéry vystoupal až na druhé místo světového žebříčku a vybojoval 15 titulů na okruhu ATP. Osmkrát zakončil sezonu v nejlepší světové dvacítce a poslední turnajové tituly vybojoval v roce 2012 v Mnichově a ve Vídni. Pouze grandslamový titul mu po celou kariéru unikal a ani účast ve finále vybojovat nedokázal. Naopak na všech turnajích byl ve čtvrtfinále a čtyřikrát si zahrál semifinále.

„Chtěl bych poděkovat rodičům, své rodině, ženě i dětem za neuvěřitelnou podporu. A samozřejmě také fanouškům. Děkuju, že jste mě všichni po celá ta léta podporovali,“ řekl stříbrný olympijský medailista ze Sydney.

V cestě do tenisového důchodu ho doprovázel jeden z nejlepších hráčů historie Roger Federer, který jen chvíli před oficiálním ceremoniálem vybojoval šestnácté vítězství v řadě. „Jsem rád, že tu v tak velkém okamžiku pro Tommyho můžu být,“ řekl na adresu svého kamaráda.

„Zpočátku jsme byli spíše rivalové, ale trochu jsme se znali, protože oba mluvíme německy. Vždycky jsme spolu vycházeli. Za posledních deset let jsme se ale hodně sblížili. Byl to jeden z mých nejbližších přátel na tour. Mám z něj velikou radost, že dokázal udělat takové velké rozhodnutí,“ uvedl Federer.

Poslední utkání na okruhu odehrál v srpnu 2017, kdy prohrál ve dvou setech v Kitzbühlu se svým krajanem Janem-Lennardem Struffem. Poslední vítězství si připsal v červnu téhož roku na trávě ve Stuttgartu. A to právě proti Federerovi.