Federer vyrovnal nejlepší vstup do sezony. Naposledy takhle válel před 12 lety

- Jan Vojkůvka

Pokud si někdo myslel, že sezona 2017 byla možná jednou z nejlepších v bohaté kariéře šestatřicetiletého Švýcara, první měsíce nového ročníku prokazují, že může být ještě lépe. Roger Federer, který se letos vrátil na post světové jedničky, totiž od začátku roku ještě neprohrál!

Takový začátek sezony prožil švýcarský tenista naposledy před dvanácti lety! Psal se rok 2006 a Roger Federer po titulech v Dauhá a na Australian Open prohrál poprvé až po šestnácti výhrách ve finále v Dubaji. V roce 2018 má na kontě tituly z Australian Open a Rotterdamu a v Indian Wells prošel už do semifinále.

Jeho poslední soupeř, Korejec Hjon Čong, dokázal klást odpor jen v prvním setu. Ve druhém už Federer předvedl další ze svých krasojízd až za vítězstvím. A po výhře 7:5, 6:1 natáhl svou vítěznou šňůru na 16 duelů na okruhu ATP a dokonce 20 duelů ve spojení i s lednovým Hopman Cupem.

Federer opět dokazuje posouvat hranice, které měly být v jeho pokročilém tenisovém věku neprostupné. Se zpětným pohledem si málokdo vzpomene, že jeho největší konkurenti absentovali kvůli zraněním, vždyť při svých cestách na turnajích prohání i o deset a více let mladší soupeře, kteří by pomalu měli vystřídat Federerovu generaci.

Jenže zatímco těla Federerových vrstevníků nezvládají takovou zátěž a místo bojů na dvorcích zápolí především sama se sebou, Švýcar kráčí proti proudu času. Zastavit ho nedokázal nejen Korejec Čong, ale ani hráči jako Grigor Dimitrov nebo Marin Čilič, tedy tenisté, kteří by měli v současné době hrát „první housle“ v mužském tenisu.

A Federer? Od začátku sezony prohrál jen tři sety a směle kráčí za třetím titulem v řadě. Obhajoba trofeje z Indian Wells opět nabírá reálných obrysů. O sedmnácté vítězství od začátku sezony a nový osobní rekord si zahraje s o patnáct let mladším Chorvatem Bornou Čoričem. A opět bude v utkání superfavoritem.