Federer si opět vezme přestávku. Jak bude dlouhá?

- Jan Vojkůvka

Probíhající turnaj v Indian Wells zahájil Roger Federer suverénně. Po dvou hladkých výhrách bez ztráty setu prodloužil svou letošní neporazitelnost už na 18 zápasů. Jak to ale bude s jeho účinkováním na turnajích během antukové části sezony, kterou loni celou vynechal?

Švýcarský tenista právě po výhře nad Delbonisem přiznal, že přinejmenším na začátku antukové části sezony si vezme přestávku a od tenisu si na chvilku odpočine. „Na začátku v Monaku nejspíš hrát nebudu. Mám v té době naplánovanou cestu se svou nadací (do Zambie),“ uvedl Švýcar, který ale další plány prozatím odtajnit nehodlá.

„Po turnaji v Miami se budu rozhodovat, kde budu hrát, jestli vůbec budu na antuce hrát,“ podotkl Federer, který s vynechanou antukovou sezonou slavil úspěch už minulý rok a podobný scénář může nastat i letos.

Světová jednička si po titulech v Indian Wells a Miami v minulé sezoně vzala dlouhou tenisovou přestávku a na kurty se vrátila až během travnaté části sezony. Po vynechané antuce se Federer doslova prohnal za ziskem osmého titulu ve Wimbledonu, kde neztratil ani jeden set.

I přes několik vynechaných turnajů Masters a zejména grandslamu v Paříži, se Federer dokázal vyhoupnout až do čela světového žebříčku. Svou pozici navíc má, po absenci Rafaela Nadala na zámořských turnajích, jistou prakticky až do Wimbledonu. Má tak před sebou možnost volby. Ostatně, právě opatrná práce při skládání kalendáře je jedním ze základních stavebních kamenů jeho úspěchu.

Uvidíme Federera poprvé od roku 2016 na antukových turnajích, nebo dá Švýcar přednost delšímu odpočinku?