Šok v Indian Wells! Djokovič prohrál s kvalifikantem ze druhé stovky žebříčku

- Filip Lefenda

Návrat na soutěžní kurty Novaku Djokovičovi pořádně zhořkl. Srb, jenž odehrál první utkání od lednového Australian Open, nestačil v Indian Wells na Japonce Tara Daniela, s nímž prohrál ve třech setech 6:7(3), 6:4 a 1:6. Djokovič, jenž se po posledním grandslamu podrobil menší operaci lokte, nastřádal v nepovedeném střetnutí více jak 60 nevynucených chyb!

Do utkání přitom vstoupil Djokovič náramně, když se už ve čtvrtém gemu radoval z prvního brejku. Podání soupeře tehdy získal dokonce čistou hrou. Za stavu 5:2 ale neproměnil Srb na příjmu setbol, což ho muselo o chvíli později hodně mrzet. Djokovič totiž sadu neukončil ani na servisu a nakonec o ni musel bojovat v tiebreaku.

Ten však vyšel daleko lépe Japonci, který výsledkem 7:3 zadělal v Kalifornii na senzaci.

Té chtěl dvanáctinásobný grandslamový šampion stůj co stůj zabránit a jeho akcie po brejku v sedmé hře rapidně vzrostly. Za stavu 5:4 musel Djokovič řešit opět problémy na podání, tentokrát si ale se dvěma brejkboly poradil a skrze třetí využitý setbol dovedl duel do rozhodujícího dějství.

V tom platila bývalá světová jednička za obrovského favorita, jenže chyba lávky. Poslední díl zápasu patřil zcela nečekaně Danielovi, který svému soupeři povolil jen jediný vyhraný gem! Djokovič přitom disponoval hned v úvodní hře na příjmu vedením 40:15, Japonec ale těžkou situaci ustál.

Trápení třináctého hráče světa přetavil Asiat v brejk ve čtvrtém gemu, který ovládl dokonce bez ztráty fiftýnu. O dvě hry později bylo dílo srbské zkázy téměř dokonáno – pětadvacetiletý Daniel kradl další servis a vzápětí ostře sledované střetnutí dopodával.

Djokovič, který s postupem času vypadal na kurtu čím dál více vyčerpaně, udělal v zápase více jak šedesát nevynucených chyb. „Bylo to, jako kdybych hrál svůj první zápas na Tour. Úplně jsem ztratil rytmus,“ přiznal rozpaky třicetiletý Srb. „Jsem rád, že jsem zpátky na kurtech, ale necítil jsem se vůbec dobře,“ doplnil hořké hodnocení.

To Daniel slaví nejcennější vítězství kariéry. Hráč, jenž se do hlavní soutěže musel v Indian Wells prodrat z kvalifikace, si o osmifinále zahraje s Argentincem Leonardem Mayerem.

BNP Paribas Open, Indian Wells (muži, USA, 8 648 508 USD, tvrdý povrch)
2. kolo dvouhry
Taro Daniel (JPN, 109.) – Novak Djokovič (SRB, 13.) 7:6(3), 4:6, 6:1