Při nástupu měla v očích slzy. Vítězným comebackem se blýskla i další tenisová máma

- Filip Lefenda

Viktoria Azarenková se vinou soudních tahanic nepředstavila na kurtech od loňského Wimbledonu. Běloruska, která nemohla vycestovat z Kalifornie bez svého syna Lea, se tak představila až právě v "domovském" Indian Wells. Turnaj začala bývalá světová jednička a tamější dvojnásobná vítězka hladkým postupem přes Britku Watsonovou, kterou zdolala i posedmé v kariéře (6:4, 6:2). Stejně jako Serena Willimsová tak i Azarenková oslavila návrat na soutěžní kurty vítězstvím.

„Jsem strašně ráda za to, že mohu konečně hrát,“ přiznala po pátečním střetnutí majitelka dvaceti turnajových titulů z okruhu WTA. „Při nástupu na kurt jsem měla v očích slzy,“ ohlížela se nad emotivním návratem bývalá světová jednička.

Azarenková se rychle zkoncentrovala a vlétla do utkání ve velkém stylu. Watsonové sebrala hned první servis, a kdyby za stavu 3:0 proměnila některý ze tří dalších brejkbolů, dost možná by Běloruska atakovala i „kanára“. Posléze totiž vedla už 5:1 a podávala na zisk první sady.

Poté si osmadvacetiletá Azarenková vybrala slabší chvilku a připustila drama, když prohrála tři gemy v řadě – z toho dva při vlastním podání – a rázem svítil na výsledkové tabuli stav 5:4. Watsonová ale stíhací jízdu zazdila desátou hrou, v níž uhrála na servisu jen jediný fiftýn.

Azarenková začala na výbornou i sadu číslo dvě, s tím rozdílem, že tentokrát už následné potíže nepřipustila. Manko brzce nabytého brejku si matka malého Lea poctivě hlídala, v závěru přečkala i krizovou osmnáctiminutovou hru, v níž musela odvracet hned sedm brejkových hrozeb, a zakončila duel následně na příjmu, kde využila třetí mečbol.

„Nejtěžší pro mě dnes asi bylo oprostit se od jakýchkoliv očekávání, jít si zápas hlavně užít,“ líčila na tiskové konferenci Azarenková. „Trochu jsem s tím před zápasem bojovala, během utkání to ale ze mě spadlo,“ pokračovala šťastná vítězka.

Azarenková, která turnaj v letech 2012 a 2016 celý ovládla, strávila na kurtu proti britské dvojce hodinu a 43 minut. Zajímavostí je, že právě proti Watsonové zaznamenala i své poslední vítězství před pauzou, a sice ve třetím kole loňského Wimbledonu. Celkově pak tenistka původem z Minsku vyzrála na Britku už posedmé. Watsonové nepomohlo ani větší množství vítězných úderů – na ty vyhrála 16:12 – položilo ji ale 38 nevynucených chyb.

Ve druhém kole narazí Azarenková v bitvě grandslamových šampionek na vítězku posledního US Open – Američanku Sloane Stephensovou. S tou má pozitivní bilanci 3:0 na zápasy. Bude se Běloruska radovat i počtvrté?

BNP Paribas Open, Indian Wells (ženy, USA, 8 648 508 USD, tvrdý povrch)
1. kolo dvouhry
Viktoria Azarenková (BLR, 204.) – Heather Watsonová (GBR, 70.) 6:4, 6:2