Davis Cup: Přípravy v Ostravě začaly! Češi vybrali povrch

- Radek Štohl

Necelý měsíc zbývá do druhého kola euro-africké zóny Davis Cupu. V něm se čeští tenisté utkají na domácí půdě s Izraelem, kterého si i kvůli vytíženosti hal v daném termínu pozvali do Poruby. V ostravské RT Torax aréně, kde se budou boje o postup do záříjové baráže konat 6. a 7. dubna, se nyní již vše pomalu chystá. Ve čtvrtek byly doladěny potřebné podmínky, včetně určení povrchu, kterým bude antuka.

Minulý ročník se českému daviscupovému týmu nepovedl. V prvním kole nejprve neuspěl v Melbourne, proti domácí Austrálii prohrál 1:4 na zápasy. V září ho poté čekala baráž v Nizozemsku, do které vstoupil dvěma pátečními výhrami Veselého a Rosola. Domácí výběr však nakonec duel dokázal zvrátit, čímž tak soupeře po jedenácti letech poslal do nižší skupiny.

Do euro-africké zóny nyní Česká republika vstupuje až ve druhém kole proti Izraeli, soupeře z jihozápadní Asie přivítá v porubské RT Torax aréně. Právě v té se poprvé ve čtvrtek sešel kontaktní organizační tým z České sportovní, která celou událost zajišťuje.

Na schůzce byla zvoleným povrchem antuka, která se bude pokládat v tamní hokejové hale pod vedením pana Sibery. Ten má již podobné zkušenosti například z Davis Cupu v Ostravě či pražské O₂ aréně.

Jelikož se střetnutí o postup do baráže koná ve dnech 6. a 7. dubna, budou muset tenisté oželet Velikonoční neděli, kdy se společně vlakem vydají do Ostravy. Ví se však, kdo bude mezi nominovanými?

„Kapitán týmu Jaroslav Navrátil čeká na formu a zdravotní stav jednotlivých hráčů, kteří přicházejí v úvahu," vyjádřil se exkluzivně pro Tenisový svět tiskový mluvčí českého daviscupového týmu Karel Tejkal. Konečné slovo kapitána fanoušci poznají deset dní před vypuknutím úvodního zápasu.

Ten, kdo bude chtít vidět české hráče přímo na vlastní oči, si bude muset s nákupem lístků pořádně pospíšit. Kapacita arény je pouhých 2 900 diváků a předprodej začíná již v pondělí 12. března. Za nakoupení jednodenní vstupenky diváci utratí 400 Kč na osobu, za zhlédnutí obou dní poté dle zvoleného místa utratí 590 či 690 Kč

„Naše zkušenost z Ostravy je taková, že vždy hrajeme před plnou tribunou, a tak nepředpokládáme žádnou změnu. Doufáme, že fanoušci nás v naší snaze se vrátit do světové skupiny přijdou podpořit," nepočítá s prázdnými místy kapitán Navrátil.

Šedesátiletý kouč se v bojích o zářijovou baráž již nebude moci spolehnout na dvě tradiční opory. Radek Štěpánek v listopadu minulého roku oznámil konec hráčské kariéry, Tomáš Berdych se letos v únoru rozhodl týmové soutěže definitivně zanechat.

Čeští tenisté si v dubnu vyzkouší nový model, který se prozatím zkouší jen v nižších divizích. Na místo tradičního formátu pátek - neděle se bude hrát jen v pátek (dvě dvouhry) a sobotu (čtyřhra, poté případně následují zbylé dvouhry). Los se bude konat tradičně ve čtvrtek, tentokrát od dvanácti hodin. Páteční program začne od 15 hodin, sobotní přímo v poledne.