ATP

Konflikt generací. Na tréninky chodil pozdě, tvrdí o Zverevovi bývalý kouč

- Radek Štohl

Tenisový rozchod Alexandera Zvereva a Juana Carlose Ferrera vyvolal mediální rozepři. Zverev tvrdí, že jeho bývalý trenér neprokazoval dostatek respektu, Ferrero mu krátce na to vytkl nedostatečnou disciplínu.

Juan Carlos Ferrero začal se Zverevem pracovat od května minulého roku, oficiálně byl poté do týmu talentovaného hráče dosazený o dva měsíce později. Jeho tehdejší svěřenec se hned na první akci pod dohledem bývalé světové jedničky dočkal prvního Masters v kariéře, na madridské antuce ve finále porazil Novaka Djokoviče.

Oba dva si zprvu spolupráci pochvalovali, Zverev ve zbytku sezóny ještě dobyl Washington a druhé Masters kariéry v kanadském Montrealu. Výsledky na grandslamech přesto zůstávaly za očekáváním, největším úspěchem bylo osmifinále ve Wimbledonu.

Zverevovi se po titulu z Rogers Cupu přestalo dařit, na prvním grandslamu roku navíc vypadl již ve třetím kole. Právě po skončení celého turnaje nastal mezi oběma konflikt. „Když skončilo Australian Open, tak jsme v Austrálii řešili spor," stojí na webu tennis-tourtalk.com prohlášení talentovaného mladíka.

„Pokud by se to týkalo nás dvou, bylo by to v pohodě. Podobné výměny názorů totiž mám i s ostatními členy mého týmu a stále pracujeme bez jakýchkoliv problémů," přiblížil situaci tenista pocházející z Hamburgu, mezi jehož nejbližší spolupracovníky patří i jeho stejnojmenný otec.

„Zmíněná rozepře se ovšem týkala celého mého týmu. Došlo to až to bodu, kdy byl ke všem velice neuctivý. Z uvedeného důvodu jsem naši spolupráci musel ukončit," nabídl veřejnosti svůj náhled. V poslední době se spekulovalo o nové posile v podobě Borise Beckera, to však Němec odmítá. „Nebudu s ním spolupracovat. Jedná se o jedno velké nedorozumění," vyjádřil se k možnému přídavku do týmu.

Stanovisko Zvereva se brzy dostalo k samotnému Ferrerovi, který na jeho slova reagoval okamžitě. „Od prvního dne jsem od jeho týmu požadoval respekt. Dále jsem vyžadoval, aby byl více dochvilný. Říkal jsem mu, že není v pořádku chodit každý den na tréninky o dvacet třicet minut později," okomentoval vítěz French Open z roku 2003 své působení u účastníka loňského Turnaje mistrů.

Ne vždy však podle Španěla bylo chování jeho bývalého svěřence neukázněné. „V prvních měsících byl disciplinovanější a více toho respektoval. Jakmile však nabral na sebevědomí, tak přestal respektovat zásady, které jsem na začátku našeho působení vymezil," zakončil Ferrero.