Wawrinka se odhlásil ze Sunshine Double

- Radek Štohl

Stan Wawrinka bude chybět na následujících dvou podnicích kategorie Masters v Indian Wells a Miami. Švýcarský tenista se z amerických turnajů odhlásil po poradě se svým týmem, který po náročné operaci levého kolene z minulého roku usoudil, že bude lepší oba prestižní podniky vynechat. Wawrinka by se měl do akce opět vrátit v antukové části sezóny.

Wawrinka loni v srpnu po vleklých problémech postoupil operaci levého kolene, kvůli které na tenisových dvorcích chyběl půl roku. Návrat bývalého třetího hráče světa se uskutečnil na letošním Australian Open, kde však hrál s bolestmi. V Austrálii dokráčel jen do druhého kola, naposledy poté vzdal osmifinálový duel v Marseille, ve Francii s Bělorusem Ivaškou prohrával 4:6, 1:1.

„Potřebuji vám oznámit, že letos v Indian Wells a Miami nebudu schopný nastoupit," začal trojnásobný grandslamový vítěz v prohlášení. „Jedná se o úžasné podniky, ale návrat po velké operaci je komplikovaný," pokračoval tenista, který tak loňské finále z prvního Masters roku neobhájí. 

V době konání podniku v Miami třiatřicetiletý hráč celou záležitost pečlivě probral se svým okolím. „Po odehrání několika turnajů jsem s mým týmem prodiskutoval, že nejlepší variantou je vrátit se do tréninkového procesu. Zápasy na okruhu jsem si užíval, což mi dává ještě větší motivaci se navrátit k tréninkům. Mým cílem je znovu se dostat na tu nejvyšší úroveň," připomněl tak své slabší období.

Kromě nezdarů v Melbourne a Marseille se Wawrinka letos ještě zúčastnil podniků v Sofii, kde došel do semifinále a v Rotterdamu, na nizozemské půdě ho zaskočil domácí Griekspoor, aktuálně 223. tenista světového žebříčku.

Kdy Wawrinku budou moci znovu na kurtech spatřit? „Potřebuji být trpělivý a dát svému tělu čas, který potřebuje. V současné chvíli je mým cílem se vrátit v antukové části roku. Toto období sezóny miluji a doufám, že budu znovu připravený," zakončil.

Momentálně dvanáctý hráč světa se kvůli neúčasti na tzv. Sunshine Double propadne žebříčkem mimo TOP 20, což se přihodí vůbec poprvé od srpna 2012. A pokud se mu nevydaří antukové turnaje, bude na tom ještě hůře, na French Open totiž v minulé sezóně došel do finále.

Oficiální twitterový účet Indian Wells chvíli po odhlášení Wawrinky informoval, že na turnaji nebudou startovat také Jo-Wilfried Tsonga a Richard Gasquet, oba mají problémy s kolenem. Místa tří zraněných hráčů v hlavní soutěži zaujmou Jeremy Chardy, Laslo Djere a Lukáš Lacko.