Tip legendy. Edberg jmenoval dva hráče, kteří překonají metu 20 grandslamových titulů

- Jan Havlovic

Roger Federer na začátku letošního roku získal jubilejní dvacátý grandslamový titul, čímž se zapsal do tenisové historie. Podle švédské legendy Stefana Edberga se přes magickou dvacítku grandslamových trofejí mohou dostat ještě další dva hráči – Rafael Nadal a Novak Djokovič. „Čeká je ale ještě dlouhá cesta a těžko říci, zdali to dokáží,“ uvažuje bývalá světová jednička.

Samotný Stefan Edberg se zapsal do grandslamové historie hned několikrát, na turnajích velké čtyřky vybojoval v singlu šest grandslamových titulů. Několik hráčů tenisové historie i současnosti jeho počet trofejí překonalo. Mezi nimi i Roger Federer. „Právě on je nejspíše nejlepším hráčem historie,“ odhaduje Edberg.

„Bylo zde ale i několik dalších výborných tenistů,“ upozorňuje vítěz 42 turnajů na okruhu ATP.

A kdo by podle Edberga mohl počin švýcarského tenisty v počtu grandslamových titulů napodobit? „Tipuji Rafaela Nadala. Je stále poměrně mladý, ale bude záležet, zdali mu bude sloužit zdraví,“ cituje legendárního Švéda web tennisworldusa.org.

„A tipuji ještě Novaka Djokoviče, který má na svém kontě už dvanáct titulů z turnajů velké čtyřky,“ přidal Edberg svůj druhý tip. „Tihle hráči mají podle mě šanci získat dvacet grandslamových titulů,“ odhaduje.

Edberg však dodává, že se musí sejít několik okolností, aby se to Nadalovi s Djokovičem podařilo. „Dosáhnout této mety je něco jako sen,“ dodává závěrem dvojnásobný wimbledonský vítěz.