Titul číslo 2 a vstupenka do elitní dvacítky k tomu! Schwartzman králem Ria

- Tomáš Macák

Na antuce je jako ryba ve vodě. V porovnání s ostatními tenisty vzhledem ke své výšce spíše malá „čudla“. V domácích argentinských vodách se jí nezadařilo, a tak „plula“ o pár dní později do sousední Brazílie, konkrétně Rio de Janeira. Výsledek? Diego Schwartzman oslavil svůj druhý titul na okruhu ATP a nastěhoval se do elitní dvacítky žebříčku. „Jsem hodně šťastný a snažím se to užívat…ale za pár hodin mi letí letadlo,“ krotil oslavy.

Užívat si vítězství tak musel především pouze vnitřně v přibližně desetitisícové výšce cestou do mexického Acapulca. Radovat se ale bylo z čeho...

Jednalo se o jeho čtvrté finále. Z předchozích tří pokusů uspěl pouze jednou v roce 2016 v Istanbulu. Teď, v Riu de Janeiru, dostal svoji úspěšnost v přímých soubojích o titul na 50 %. Fernanda Verdasca porazil 6:2 a 6:3.

„Před tímto týdnem bych si nepomyslel, že tady budu stát s trofejí,“ říkal po finálovém střetnutí spokojený Schwartzman. „Zažil jsem v Riu úžasné dny. Všechno bylo perfektní - každý zápas, každý set. Hrál jsem nejlepší tenis,“ dodal.

Měl pravdu. Za pět zápasů na turnaji neztratil ani jednu sadu! Hodí se připomenout, že z úvodního zápasu proti Norovi Ruudovi se stihlo odehrát jen pět gemů, pak devatenáctiletý držitel divoké karty skrečoval. Ale i tak – naprosto úctyhodná bilance. Nikdo z dalších čtyř soupeřů malého tenistu díky jeho velkým výkonům pořádně nepotrápil.

Odměnou mu je kromě trofeje také pohled na nové vydání tenisového žebříčku. V něm se oproti minulému týdnu vyšvihnul o pět pozic – z 23. na 18. místo. Poprvé v kariéře patří mezi dvacet elitních hráčů.

Přitom pětadvacetiletý Argentinec tolik toužil uspět především na předchozím turnaji ve svém rodném Buenos Aires. Jenže tam skončil ve čtvrtfinále, když prohrál se Slovincem Bedenem.

A tak 170 centimetrů vysoký ďáblík naplno zaútočil o pár dnů později. Atak to byl nekompromisní a na jeho konci bylo první prvenství z pětistovkové akce. Chvály se dočkal i od poraženého finalisty. „Diego hrál během týdne neuvěřitelně. Zaslouží si to,“ chválil Verdasco.

Argentincova oblíbenější část sezóny, která se odehrává na jeho domovském kontinentu, nyní končí. Sérii antukových turnajů v Latinské Americe, zvanou jako Golden swing, střídá na pár týdnů období tvrdých kurtů. Schwartzman, podobně jako velké množství špičkových tenistů, má před sebou akci v mexickém Acapulcu.

Shodou okolností v této lokalitě Schwartzman začne v prvním kole tam, kde v Riu skončil – s Fernandem Verdascem na druhé straně kurtu.