Desátý titul v Halle? Bylo by to něco unikátního, říká Federer

- Tomáš Macák

Kdyby se měl travnatý turnaj v německém Halle zbavit sponzorského názvu Gerry Weber Open, asi by organizátoři nemuseli dlouho přemýšlet, čím ho nahradit. Roger Federer akci v Sasku-Anhaltsku vyhrál již devětkrát a letos si brousí zuby na kulatý skalp. A pro Švýcara by desátý triumf znamenal opravdu hodně.

Jeho nadvládu v Halle dokázala od roku 2003 částečně přerušit jen pětice mužů. Prvním z nich byl v roce 2007 Tomáš Berdych. Pak načal období, kdy Federer musel bez německé trofeje vydržet čtyři roky, Tommy Haas. Po něm uspěli Lleyton Hewitt s Philippem Kohlschreiber a po třech letech se o slovo znovu přihlásil Haas. Poslední roky už Halle patří opět dvacetinásobnému grandslamovému šampionovi. Jen s jedinou výjimkou spadající do sezóny 2016, kdy u řeky Sály vyhrál domácí Florian Mayer.

Ve druhé polovině června se Federer v Halle představí již pošestnácté. Tento turnaj je – nejen – pro něj jakousi generálkou před Wimbledonem. Z této přípravy se ale tradičně stává více než příjemná záležitost, která letos navíc může mít speciální lesk.

Federer totiž zde na začátku kalendářního léta zaútočí na desátý titul. „Desátá trofej v Halle by byla opravdu fantastická. Něco velmi speciálního a unikátního v mojí kariéře,“ vyhlíží o necelé čtyři měsíce dopředu Švýcar. „Je to vždy velká čest vrácet se na místo, kde má člověk skvělé vzpomínky,“ říká pro web Tennisworld Federer.

Nejčerstvějším střípkem, který se mu při pomyšlení na pětistovkový turnaj na trávě musí vybavit, je loňský finálový skalp rozjetého domácího mladíka Alexandra Zvereva. 

A co má na klání v Halle nejraději? „Zajímavostí je, že se hraje mimo město. Máte možnost pořádně relaxovat a obecně se dokonale připravit na samotné zápasy,“ dodává Federer.

Šestatřicetiletý hráč se při obrovské všeobecné popularitě může jako doma cítit takřka všude. Nejvíce ale asi na třech místech. V jeho reálném domově, kterým je rodná Basilej, v All England Clubu, kde vyhrál již osm majorových trofejí, a právě v Halle.

Má tam dokonce svoji ulici Roger Federer Allee, která po něm byla pojmenována už v roce 2012. Jinými slovy ještě o jeho čtyři tamní tituly zpět.

Je jen otázkou, co by se po Federerovo desátém triumfu rozhodli radní po legenárdním tenistovi pojmenovat…