Bolesti přetrvávají. Hrozí Wawrinkovi další pauza?

- Jan Vojkůvka

Švýcarského tenistu Stana Wawrinku ani půl roku po operaci kolene neopouští při zápasové zátěži bolesti. Bývalá světová trojka byla dokonce nucena ve čtvrtek skrečovat utkání osmifinále v Marseille a v hlavě mu začíná klíčit nepříjemná otázka, co vlastně bude dál?

„Píchlo mě v koleni a hned jsem věděl, že to není dobré,“ řekl Wawrinka po skrečovaném utkání s Iljou Ivaškem. Z kurtu odcházel v slzách, když jeho mysl pohltily chmury a pochybnosti. Právě kvůli problémům s kolenem přerušil po Wimbledonu 2017 sezonu a po operaci ji předčasně ukončil.

Jenže nic, ani dlouhá rehabilitace po chirurgickém zákroku, ani odkládaný návrat kvůli lepší přípravě, nepomohlo. Naopak se Švýcar trápí se špatnými výkony, které jsou způsobeny i limitací z operovaného kolene.

To se naposledy ozvalo právě v souboji s Ivaškem. V prvním setu šel Wawrinka na síť a zahrál těžký volej. V tu chvíli začalo být zle. Skreč byla sice preventivní, ale opět ukázala, že léčba zatím nezabrala tak, jak měla.

„Nechtěl jsem nic riskovat,“ podotkl Wawrinka na tiskové konferenci. „Při tréninku se mi daří, dokážu dosahovat dobré úrovně hry. Zlepšuji se každým dnem. Ale při zápasech je to vždy velký rozdíl. Je tu tlak, nervy, chcete podat dobrý výkon.“

„Věděl jsem, že bych tyhle bolesti mohl pociťovat. Naneštěstí je to normální, není to nic, co by nebylo běžné. Ale tentokrát to bylo větší, než jsem čekal a než jsem chtěl,“ krčil rameny. „Musím si promluvit s trenérem, fyzioterapeutem a kondičním trenérem, abychom posoudili, jak mé koleno reaguje.“

V úvahu přichází i další pauza a další vyšetření a snaha o doléčení operovaného kolene. Tomu se však dvaatřicetiletý Švýcar chce vyhnout. Ví totiž, že každá další zdravotní pauza výrazně snižuje možnost úspěšného návratu do kolotoče turnajů ATP.

I přes bolest se tak hodlá vydat na americké betony a startovat v Indian Wells, kde má obhajovat loňské finále. Ale tíží ho nejen tři prohry v řadě, ale také nepříjemné bolesti kolene, které jeho výkony přímo ovlivňují.