Závidí, že jsem lepší, má jasno Harrison. Teď zvažuje podání žaloby

- Filip Lefenda

Tři týdny starý incident mezi dvěma předními americkými tenisty stále není zapomenut. Osmadvacetiletý Donald Young obvinil Ryana Harrisona po vzájemném utkání z rasismu, o tři roky mladší krajan tato nařčení rezolutně odmítl a žádal si důkazy. Ty neměla k dispozici ani ATP, a tak Harrison Youngovi vyhrožuje žalobou.

„Jsem šokován a zklamán z toho, že je Ryan Harrison schopen o mně mluvit jako o černém tenistovi. Myslel jsem, že tenis je sportem džentlmenů,“ napsal tenkrát na twitter Young, jenž s Harrisonem v úvodním kole domácího podniku prohrál ve dvou setech.

Harrison bleskově reagoval. „Youngova obvinění jsou naprosto nepravdivá. Jsem zklamaný, že reaguje na prohraný duel tímto způsobem. Jakýkoliv zvukový záznam či video mě stoprocentně očistí,“ kontroval sebejistě Harrison.

Celým incidentem se následně zabývala ATP, jelikož ale dostupné zvukové záznamy nebyly stoprocentně průkazné, musela se mužská asociace obrátit na výpovědi svědků. Výsledek byl jednoznačný – všichni dali za pravdu Harrisonovi, krajana rasisticky neurážel.

Tento verdikt samozřejmě vzbudil další lavinu vášní a emocí. „Poradím se s právníky a budu zvažovat podání žaloby,“ přiznal Harrison, který nesl poslední týdny hodně těžce. „Byl jsem si jist, že jsem neřekl nic špatného. I přesto jsem byl tvrdě kritizován a nemohl se nijak bránit,“ vysvětloval aktuálně šedesátý hráč světového pořadí.

Aféru vyvolanou svým žebříčkově hůře postaveným krajanem vnímá Harrison po svém. „Poškodil mé jméno i mou image. Závidí mi, že jsem lepším tenistou než on,“ nepochybuje mladší z obou aktérů o Youngových motivech.

Dostane se pikantní spor až před soud? Příští týdny napoví.