Pád v šatně s příchutí miliónů. Bouchardová se dočká finanční kompenzace

- Tomáš Macák

Málokdy tenisté či tenistky končí na turnajích více kuriózních způsobem, než jakým se to v roce 2015 „povedlo“ Eugenie Bouchardové. Po uklouznutí v šatně, které zapříčinilo otřes mozku, musela odstoupit z US Open. Pro Kanaďanku nakonec skončila sezóna. Neváhala a rozhodla se celý případ dát k soudu. Teď, po takřka dvou a půl letech, zná konečný verdikt. A kupodivu může být spokojená.

„Bože, to bolí,“ naříkala po zápase smíšené čtyřhry. Nebyla to však pomyslná bolest z prohry, nýbrž ta opravdová. Eugenie Bouchardová se tehdy po vítězném utkání odebrala do šatny. Do té doby její sezóna byla jen velmi slabým odvarem té předchozí - průlomové. Ve Flushing Meadows se schylovalo k tomu, že by se konečně vše mohlo otočit správným směrem. Kromě zmíněného deblu po boku Nicka Kyrgiose postupovala dále také ve dvouhře. Po skalpu Cibulkové byla na newyorkském grandslamu už ve čtvrtém kole. Jenže jí nebylo přáno...

V útrobách areálu uklouzla na podlaze a praštila se do hlavy. Na první pohled možná úsměvná situace se změnila ve velmi vážný problém. Kanaďanka utrpěla otřes mozku a po nešťastném incidentu na US Open si v roce 2015 zahrála už jen jediný zápas. Ještě během téhož podzimu se rozhodla prostřednictvím svého právníka žalovat Americkou tenisovou asociaci (dále USTA), která závěrečný grandslam sezóny pořádá.

A po více než dvou letech se dočkala vítězství.

Porota soudu sice rozhodla o tom, že Bouchardová na svém pádu nese podíl viny, ovšem jen 25%. Zbytek pak byla chyba USTA. Informaci přinesl deník The New York Times. USTA tak bude muset třiadvacetileté tenistce zaplatit 75 % škod, které pro ni vznikly v důsledku zranění. „Když dostanete tři čtvrtiny či více, není si na co stěžovat,“ říká Benedict Morelli, který finalistku z Wimbledonu 2014 v případu zastupoval.

Kanadská hráčka se prostřednictvím právníka snažila vymoci peníze kvůli způsobené škodě na svém zdraví. A to jak fyzickém, tak psychickém. A samozřejmě také kvůli potenciálním příjmům, o které vinou následné absence na kurtech přišla…

S odstupem času popisovala bývalá světová pětka celý případ tak, že přišla do šatny, kde si chtěla dopřát regenerace. Konkrétně ve vaně plné ledu. Udělala dva kroky a rázem byla na podlaze. Velmi tvrdé - dlaždicové. Ta měla být kluzká, protože na ní údajně ještě zbyla vrstvička saponátu od uklízeček. „Ležela jsem tam šokovaná a upřeně koukala na strop,“ uvedla Bouchardová.

Financí se tak s odstupem času dočká. O tom, kolik to přesně bude, se teprve rozhodne. Teď by to chtělo vše podpořit zlepšenými výkony. Lze jen těžko odhadovat, do jaké míry ovlivnil pád v šatně více než slibně rozjetou kariéru mladé tenistky, která pokračuje jiným pádem - tím žebříčkovým. Právní tým Bouchardové má jasno. A i čísla hovoří poměrně jednoznačně.

Ano, onoho zářijového dne už Bouchardová neokupovala 5. pozici jako v roce 2014, ale „jen“ 25. Nicméně to je pořád nic oproti současnému umístění až ve druhé stovce žebříčku…