Hvězdy pod drobnohledem. Kolik dopingových testů absolvovali Federer či Šarapovová?

- Jan Vojkůvka

Mezinárodní tenisová federace odhalila počty dopingových kontrol u tenistů za uplynulou sezonu. Dvě největší hvězdy mužského tenisu v sezoně 2017 – Roger Federer a Rafael Nadal – se shodně museli podrobit více než 14 testům.

ITF ve spolupráci s ATP a WTA rozhodně největší hvězdy bílého sportu nešetří. Svědčí o tom zveřejněný seznam dopingových kontrol za uplynulý rok, ve kterém Švýcar Federer i Španěl Nadal museli absolvovat 7 a více testů na doping během turnajů a dalších 7 a více mimosoutěžních kontrol.

Vysoké počty testování jsou také důsledkem prohřešku Marie Šarapovové, která byla suspendována v roce 2016 za užití meldonia. Právě Ruska se podrobila na turnajích sice jen 1 až 3 kontrolám (přesná čísla ITF nezvěřejnila), ale mimosoutěžních kontrol bylo 7 a více.

V roce 2016 bylo provedeno celkem 4899 dopingových kontrol, v roce 2017 se testovalo celkem 6293 vzorků.

Kupříkladu Serena Williamsová, která odehrála jen dva turnaje, byla podrobena 1-3 kontrolám jak na turnajích, tak mimosoutěžně. Její sestra Venus naopak musela absolvovat více než 7 kontrol na turnajích, zatímco mimo turnaje byla podrobena 4 - 6 zkouškám.

Členové elitní desítky ATP měli podobně jako Federer a Nadal u obou položek, tedy na turnajích a mimo turnaje, zapsaných více než 7 kontrol.

Čechům se kontroly nevyhýbaly
Pořádnou dávku dopingových kontrol musely absolvovat také české hvězdy. Dlouhodobá mužská jednička Tomáš Berdych měl 4-6 kontrol na turnajích a 7+ mimosoutěžních kontrol. Stejnému počtu se podrobil i Jiří Veselý.

Lukáš Rosol měl pak 7 a více kontrol na turnajích, zatímco žádnou mimosoutěžní. Kupříkladu ale Roman Jebavý, Jan Šátral, či Václav Šafránek absolvovali pouze 1-3 kontroly.

Mezi ženami se testů na doping nejvíce účastnily Karolína Plíšková, Lucie Šafářová, Kateřina Siniaková a Barbora Strýcová, které měly všechny více než 7 turnajových i mimoturnajových kontrol.

Se 4-6 turnajovými a 7+ mimosoutěžními dopingovými kontrolami musely uplynulý rok absolvovat Petra Kvitová a Kristýna Plíšková. Naopak Markéta Vondroušová a Denisa Allertová měly vcelku klidný rok, když na ně čekaly jen 1-3 kontroly.

Kompletní seznam dopingových kontrol si můžete prohlédnout zde.