Jsem jako junior, vtipkoval Berdych po postupu

- Jan Vojkůvka

Český tenista Tomáš Berdych dorazil na tiskovou konferenci ve fracouzském Marseille ve velmi dobré náladě. Po vydřeném vítězství nad Italem Stefanem Travagliou v osmifinále turnaje si mohl oddychnout a odškrtnout „povinné vítězství“ v utkání, ke kterému nastoupil krátce po nemoci.

Vítěz třinácti turnajů na okruhu ATP neměl úplně snadný úkol v duelu s rozjetým kvalifikantem, který dokázal první set získat ve svůj prospěch a pořádně zatopil Berdychovi i v setu druhém. V něm Travaglia sice prohrával 2:5, ale srovnal na 5:5 a vynutil si posléze i tiebreak. Berdych však už zápas nepustil, tiebreak vyhrál a následně zvládl i rozhodující sadu.

„Čekal jsem tuhou bitvu, ale myslím, že tahle trochu předčila má očekávání,“ usmíval se na tiskové konferenci. „Hrál velmi dobře. Odehrál velmi dobrý zápas,“ uznal k soupeři, kterého udolal 5:7, 7:6(4), 6:3.

Dvaatřicetiletý tenista hraje v Marseille už poosmé a poprvé se zde představil už v roce 2004. Není tak divu, že i Berdych už patří k veteránům na mužském okruhu. A i na to padla během tiskové konference řeč.

Dlouhověkost hráčů je totiž v posledních letech nebývale vysoká. Šestatřicetiletý Federer vládne mužskému tenisu a stal se v pondělí staronovou světovou jedničkou. Osmatřicetiletý Ivo Karlovič se stále drží na vrcholu, velmi dobře hraje i o rok mladší Victor Estrella, který v letech 2015 - 2017 vyhrál třikrát turnaj v Quitu. A čtyřiatřicetiletý Gilles Müller vyhrál v minulé sezoně své první dva tituly na okruhu.

„Proti nim jsem ve dvaatřiceti pořád junior,“ smál se Berdych, který se rovněž netají tím, že se také upíná k dlouhé kariéře a věří, že před sebou má ještě několik úspěšných let na vrcholu.