Třinec žije sportem, Francii zde nic nedarujeme, shodují se čeští tenisté

- Daniel Kubelka

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z TŘINCE: Český daviscupový tým už je v Třinci! Trojice tuzemských tenistů, Jiří Veselý, Adam Pavlásek a Zdeněk Kolář, společně s kapitánem týmu Jaroslavem Navrátilem v neděli po poledni dorazila do dějiště nadcházejícího čtvrtfinálového utkání proti Francii. Po krátkém přivítání přímo na nástupišti., kterého se zúčastnila i starostka města paní Věra Palkovská, se všichni účastníci přesunuli do budovy železničního nádraží na úvodní tiskovou konferenci.

Mítinku, jehož se kromě výše zmíněných zástupců tenisové delegace a nejvyšší představitelky města, se rovněž zúčastnil i obchodní ředitel Českých drah pan Jiří Ješeta. Úvodní slovo si však vzala třinecká starostka Věra Palkovská, která naše tenisty uvítala, jak se ve zdejším kraji sluší a patří, milými dárky. Zatímco kapitán týmu obdržel lahev medoviny, jeho svěřenci byli vybaveni antistresovými kuličkami, které jim mají dodat klid před důležitými nadcházejícími boji.

Poté už se dostal ke slovu obchodní ředitel Českých drah Jiří Ješeta, který si celou cestu vlakem z Prahy pochvaloval a rovněž poděkoval za milé přivítání ve městě. „Děkuji paní starostce za milé přivítání v Třinci. Rovněž děkuji i českému daviscupovému týmu za příjemnou spolujízdu. Myslím, že cesta proběhla v pořádku, je ale spíše na ostatních, aby ji zhodnotili. Přijeli jsme ale včas podle jízdního řádu, tak věřím, že to bylo v pořádku,“ popsal Ješeta průběh cesty a zároveň si pochvaloval dlouhodobou spolupráci s daviscupovým týmem. „Jsem velice rád, že se můžeme znovu jako hrdí partneři českého tenisu podílet na této akci. V minulých letech jsme dlouho spolupracovali a věřím, že úspěšně. Přeji všem, ať se daří i nadále.“

Český celek však do Třince v neděli nedorazil v plném složení, ve slezském městě zatím chybějí Radek Štěpánek a Lukáš Rosol. Oba hráči jsou ale v pořádku a ještě odpočívají po náročném tenisovém programu posledních týdnů. Do dějiště čtvrtfinále Davis Cupu však dorazí již v neděli večer a tak se fanoušci tenisu mohou na dvojici dlouholetých reprezentantů těšit!

Pak už přišla na řadu slova trojice přítomných tenistů. Jak je dobrým zvykem, mikrofonu se na úvod ujímá nový člen souboru Jaroslava Navrátila, kterým je v Třinci debutant v národním týmu Zdeněk Kolář. „Nesmírně si to užívám. V týmu panuje výborná atmosféra. Na utkání proti Francii se velice těším a věřím, že se nám podaří zvítězit,“ popsal devatenáctiletý talent českého tenisu své úvodní dojmy z premiéry v daviscupovém mužstvu.

Stejně jako Kolář, tak i Adam Pavlásek, tedy muž, jenž nedávno nakoukl do elitní stovky světového žebříčku, se na blížící se souboj s Francií velice těší. „Jsme rádi, že jsme tady, že můžeme hrát v Třinci. Uděláme vše proto, abychom Francouze porazili!“ potvrdil odhodlaně vítěz nedávného pražského challengeru.

Desátého července, to je den kdy slaví narozeniny aktuální jednička českého družstva, dnes již třiadvacetiletý Jiří Veselý. Příbramský rodák zažívá výtečnou sezónu, kterou v tomto týdnu vyšperkoval postupem do osmifinále slavného Wimbledonu. Jak na tento životní úspěch vzpomíná? „Myslím, že události posledních dní snad ani nemůžu hodnotit negativně. Ve Wimbledonu jsem prožil skvělý týden a půl. Odehrál jsem tam fantastické zápasy. Závěrečné utkání s Tomášem (Berdychem) bylo opravdu dlouhé a Tomáš nakonec zaslouženě zvítězil,“ popsal své pocity z dnes končícího třetího gradslamu sezóny.

Wimbledon je tak pro Veselého již minulost a plně se může připravovat na blížící se těžký souboj se zemí galského kohouta. „Zápas s Francií bude opravdu velice náročný. Mají velice vyrovnané a kvalitní mužstvo. Francouzský pár (Herbert, Mahut – pozn. redakce) včera vyhrál čtyřhru, i proto si myslím, že tentokrát nebudeme úplní favorité. Máme ale dost kvalitní mužstvo na to, abychom hráli s Francií vyrovnaně a máme šanci na to, abychom je porazili,“ neskládá Veselý zbraně před začátkem čtvrtfinálového duelu.

Nebude se však příbramskému rodákovi těžce přecházet z londýnské trávy na třinecký tvrdý povrch? „Nemyslím si, že to bude problém. Přechody už jsme v minulosti zažili a určitě to zvládneme. Je to každopádně mnohem příjemnější, než přechod na antuku. Povrch tady bude rychlejší a určitě ta změna nebude tak drastická,“ nevidí Veselý nejmenší problém v rozdílném povrchu.

Jako poslední se dostal ke slovu také kapitán národního týmu Jaroslav Navrátil, který si rovněž pochvaloval příjemnou cestu vlakem a příjemné přivítání v Třinci. Pak už ale přidal pár slov k nadcházejícímu zápasu. „Na utkání se těšíme, je to pro nás nové prostředí. Je to hokejové město, ale já věřím, že o víkendu bude i městem tenisovým,“ věřil dlouholetý vůdce našich tenistů, že skvělí třinečtí hokejoví diváci naplno podpoří i jeho partu. „Byl jsem tu na inspekci a myslím si, že organizace i zajištění je na perfektní úrovni. Na utkání se budeme těšit a věřím, že kluci pro naše vítězství udělají maximum, i když nás samozřejmě čeká těžký soupeř,“ podpořil Navrátil slova svých svěřenců o tom, že pro vítězství nad náročným protivníkem udělají vše, co bude v jejich silách.

Když se měli všichni členové vyjádřit na otázku, co pro ně znamená, když se řekne Třinec, shodli se všichni na dvou věcech. Místní železárny a také třinecký hokejový klub, mistr extraligy ze sezóny 2014/2015, kterému se však poslední ročník nejvyšší tuzemské soutěže úplně nevydařil.

Závěrečné slovo úvodní tiskové konference si vzala starostka města Třinec paní Věra Palkovská. „Třinec je hutnické město obklopené zelení. V Třinci platí to, co už platilo ve starověkém Římě. Chléb a hry. Chléb to jsou místní železárny. Město se snaží vytvářet prostředí, aby se jim dařilo pokud možno, co nejvíce. Na druhé straně hry, o což se společnými silami snažíme. Není to jen hokej, ale i ostatní sporty, kterým se tu daří. A je to hlavně díky tomu, že tu mají skvělé zázemí. Třinec žije sportem! Jsou tu lidé, kteří Vám tu budou hodně fandit a věřím, že vy je určitě porazíte. Přejeme, ať se daří, my si to budeme hodně užívat,“ uvedla závěrem nejvyšší politická představitelka pětatřicetitisícového města.

 Po skončení tiskové konference ještě Karel Tejkal, tiskový mluvčí České sportovní, tedy agentury pořádající v Česku zápasy Davis Cupu připomněl jednu malou, ale důležitou událost z roku 2007. Před utkáním baráže o udržení ve světové skupiny se Švýcarskem, si tenisté a zástupci Českých drah, zahráli v hale vlakového nádraží v pražských Holešovicích na improvizovaném kurtu čtyřhru. A jelikož vítězná tradice se nemění, i úvodní duel v Třinci se bez této akce neobešel.