Češi na turnajích: Těžký los v Dubaji, Kr. Plíšková zabojuje v Budapešti

- Jan Vojkůvka

Nový týden přichází s ním i nová várka turnajů. A s ní i hojné české zastoupení, které se představí celkem ve čtyřech destinacích. Nejvíce českých hráčů se představí na turnaji v Dubaji, kde ale los nebyl k tenistkám příliš přívětivý.

Turnaj WTA Premier v Dubaji, který plynule navazuje na Premier 5 z Dauhá, měla původně hrát i Petra Kvitová. Vítězka katarského podniku se ale nakonec rozhodla dát přednost odpočinku po náročném programu předchozích týdnů a zredukovala tak počet Češek v hlavní soutěži na tři.

Nejlepší výchozí pozici má Karolína Plíšková. Jako třetí nasazená dostala v prvním kole volno a nastoupí do hry až v osmifinále, kde se ovšem může potkat s velmi nepříjemnou soupeřkou v podobě Španělky Carly Suarezové Navarrové.

Los naopak vůbec nešetřil další dvě Češky. Lucii Šafářovou čeká v prvním kole pátá nasazená Francouzka Caroline Garcíaová a Barbora Strýcová se bude muset střetnout s turnajovou šestkou Angelique Kerberovou.

Zejména Šafářová má v této sezoně velkou smůlu na los v prvních kolech. Na turnaji v Sydney vyfasovala Kerberovou a minulý týden Němkou Görgesovou. Kromě Australian Open tak už na třetím turnaji v sezoně musí jít v prvním kole na nasazenou hráčku.

Ženský tenis bude zastupovat ještě na turnaji v Budapešti Kristýna Plíšková, která se představí poprvé od kvalifikace v Petrohradu, která se konala na konci ledna. Její soupeřkou v úvodním kole bude Švédka Johanna Larssonová, proti které bude česká tenistka mírnou favoritkou.

Mezi muži budou na turnajích ATP zápolit Tomáš Berdych a Jiří Veselý. Berdych se kvůli nemoci musel odhlásit před čtvrtfinálovým zápasem v Rotterdamu a to i přesto, že předváděl velmi dobré výkony. O to více ho ztráta šance na boj o úspěch mrzela a náladu si bude chtít spravit ve francouzském Marseille.

Na Open 13 Provence bude plnit roli čtvrtého nasazeného a v prvním kole má volný los. V osmifinále ho čeká buď domácí divoká karta Hugo Gaston, nebo jeden z úspěšných kvalifikantů.

V tripu po jihoamerických antukových turnajích pokračuje Jiří Veselý. Tentokrát se vydal do brazilského Ria de Janeira, kde ho v prvním kole čeká Argentinec Federico Delbonis.