Rekordman Federer opět přepisuje historické tabulky

- Jan Vojkůvka

Roger Federer se vrátil na pozici světové jedničky! Švýcarský tenista, který je právem považován za jednoho z nejlepších hráčů bílého sportu, svým počinem navíc opět mění historické tabulky mužského tenisu. Sbírka rekordů se u rekordmana s příchodem pondělního dne opět rozšířila.

K návratu krále na trůn stačilo Federerovi dojít v Rotterdamu do semifinále, Švýcar však úspěšný týden zakončil už svým 97. profesionálním titulem. To samo o sobě rekordem není, ale rekordman v počtu grandslamových titulů, grandslamových finále, či počtu týdnů na čele žebříčku, překonal v pondělí hned čtyři historické zápisy.

Dosavadním rekordem v počtu týdnů na čele žebříčku bylo Federerových 302 týdnů. Před pár lety jen málokdo věřil, že by se tento počet mohl ještě navýšit. Federer ovšem věřit nepřestal a po návratu na první místo navýšil svůj rekord na 303 týdnů.

Jak jsme informovali již minulý týden, Federerův návrat na vrchol mužského rankingu zároveň znamená, že v 36 letech je nejstarší světovou jedničkou historie.

Poprvé se na prvním místě objevil Roger Federer už v únoru 2004. Neuvěřitelných čtrnáct let dělí jeho debut na postu světové jedničky a jeho (zatím) poslední návrat na tuto pozici. To je rovněž rekordní počin. Například Rafael Nadal, kterého Švýcar na čele vystřídal, má v této statistice "pouhých" devět let, když debutoval v srpnu 2008 a naposledy se stal jedničkou v srpnu 2017.

A zapomenout nesmíme ani na poslední rekord, který ATP odhalila. Naposledy se Federer hřál na výsluní před pěti lety. A tento pětiletý odstup je nejdelší v historii, po kterém se bývalá jednička dokázala na svou pozici vrátit.

V jedné statistice ale zatím Federer zaostává. Tou je počet sezon, na jejichž konci byl tenista na prvním místě žebříčku. Federer jich má na kontě prozatím 5, stejně jako Američan Jimmy Connors. Legendární Pete Sampras ovšem na postu světové jedničky přezimoval celkem šestkrát.