Pozná svět nového grandslamového šampiona? Proti bude domácí Murray!

- Jan Vojkůvka

Letošní ročník Wimbledonu vrcholí a na řadu přichází finále mužské dvouhry, která rozhodne o vítězi 130. ročníku slavného grandslamového turnaje. O titul se spolu utkají kanadský bomber Miloš Raonič a britský vytrvalec Andy Murray.

Dvoutýdenní zápolení na 130. ročníku Wimbledonu se pomalu chýlí ke svému konci. Ročník, ve kterém za své vzaly mnohé tradice jako volná neděle či zápasy na tři vítězné sety v mužské čtyřhře (pro první kolo soutěže), má pro mnohé možná překvapivé složení. S domácím tenistou Andy Murrayem se pro finálové utkání počítalo, ale z druhé poloviny pavouka to není ani Novak Djokovič, ani Roger Federer, ale kanadský tenista Miloš Raonič.

Pětadvacetiletý kanadský tenista si užívá velké finále na některém z grandslamů poprvé a už postup do finále Wimbledonu je pro něho životním výsledkem. Úspěchu hodlá podrobit vše, co v něm na konci náročného turnaje zůstalo, a ač pozici má velmi náročnou, rozhodně ne beznadějnou.

Favoritem finálového střetnutí je britský tenista Andy Murray, světová dvojka, která už ví, co to je hrát finále na grandslamovém turnaji. Odehrál jich spoustu, jen v Austrálii se do něho dostal pětkrát. Ale co víc, už má dva grandslamové tituly na svém kontě a zná ten pocit ovládnout jeden z nejdůležitějších turnajů na kalendáři ATP.

Svůj první titul získal v roce 2012 na US Open, ten druhý, o poznání sladší, pak o rok později právě ve Wimbledonu, kdy se stal prvním vítězem anglického grandslamu od roku 1936. Roku 2013 se stal Murray národním hrdinou a svůj počin může zopakovat i letos, tři roky po svém prvním triumfu.Tehdy se musel popasovat se Srbem Novakem Djokovičem, zatímco letos “pouze” s Kanaďanem Raoničem.

Souboj tvrdého servismana s běhavým a agresivně returnujícím Murrayem slibuje velkou podívanou, která by se mohla zvrhnout v pořádné a dlouhé drama. Ostatně není tomu tak dávno, kdy Murray musel v Melbourne na začátku této sezony s Raoničem do pětisetové bitvy.

Navíc se bude jednat o souboj tenistů, kteří mají letos na trávě bezvadnou formu. Murray zvítězil na turnaji v Queen's a má letos bilanci 11-0. To Raonič má 10 výher a jednu porážku, kterou schytal ve finále turnaje v Queen's právě od Murrayho. A byl to souboj, jak se patří, Murray vyhrál po bitvě 6:7, 6:3, 6:4.

Zápasová bilance obou hráčů sice hovoří ve prospěch Murrayho 6-3, což dle prvního pohledu není taková dominance, jak by se možná čekalo, ale posledních pět zápasů vyhrál britský tenista, z toho tři letos. Avšak na Australian Open a turnaji v Queen's to byly pořádně bitvy, kterou můžeme očekávat i nyní ve Wimbledonu, pokud Raonič předvede svůj standard na servisu.

Finále 130. ročníku Wimbledonu má tak jasnou zápletku - rozradostní Murray miliony Britů ziskem druhého titulu z dvorců v All England Clubu či tenisový svět pozná nového grandslamového šampiona v podobě Miloše Raoniče?