Roger Federer jde proti času, je nejstarší tenisovou jedničkou dějin

- David Schlegel

Švýcarské hodinky jsou symbolem řemeslné kvality a přesnosti času. Roger Federer je také symbolem kvality řemesla, ale zdá se, že čas dokáže porazit. V pátek dokázal v Rotterdamu udolat Robina Haaseho na jeho domácí půdě a v pondělí se stane nejstarší světovou jedničkou tenisových dějin.

„Někdy na začátku se na první místo dostanete prostě proto, že hrajete tak dobře. Později se někdy snažíte zabojovat, abyste se vrátili zpátky a vybojujete tu pozici od někoho, kdo si pozici jedničky zasloužil. Čím jste starší, tím víc cítíte, že musíte své úsilí možná až zdvojnásobit. Takže tohle možná znamená vůbec největší věc během celé mé kariéry,“ řekl dojatý Federer po zápase.

Šestatřicetiletý Federer je o tři roky starší, než byl v roce 2003 Američan Andre Agassi, zatím poslední Američan na světovém trůnu. Zároveň se Federer dokázal vrátit na pozici nejlepšího hráče světa po pěti letech a 106 dnech. Po tak dlouhé době to ještě nikdo nedokázal. „36 let a 195 dní. Roger Federer pokračuje v posouvání hranic v našem sportu. Velká gratulace k dalšímu velkolepému úspěchu,“ popřál Agassi svému nástupci na svém twitterovém účtu.

Federer také posunul další laťku. Poprvé se stal světovou jedničkou v roce 2004, nyní se stal světovou jedničkou o neuvěřitelných čtrnáct let později! Když v roce 2012 Federer o post nejlepšího hráče přišel, zdálo se, že jeho nejlepší dny již minuly. Na prvním místě světa se vystřídali Novak Djokovič, Rafael Nadal a Andy Murray. Federer se však dokázal posunout na novou dimenzi.

V australském Melbourne vyhrál svůj dvacátý grandslam a stal se nejstarším vítězem turnaje od roku 1972, kdy vyhrál Ken Rosewall. Od chvíle, kdy oslavil 35. narozeniny, vybojoval Federer tři z posledních pěti grandslamů. V roce 2017 odehrál pouze dvanáct turnajů a hned sedm z nich vyhrál. Kromě Australian Open vyhrál poosmé Wimbledon a vyhrál i tři turnaje Masters 1000 - v Indian Wells, Miami a Šanghaji.

„Evidentně jsem nejstarší tenista, který kdy byl první na světě. Už mi to někdo říkal, ale pořád je pro mě těžké to poslouchat,“ uculoval se později na twitteru Roger Federer, jeden z největších sportovců novodobých dějin.

Ve čtvrtfinále v Rotterdamu s Nizozemcem Haasem neměl Federer příliš snadnou práci. V prvním gemu měl Federer sice tři brejkboly, ale neproměnil je a naopak v deváté hře první sady přišel o servis a Haase následně set úspěšně dopodával. Druhý set však začal Federer okamžitě brejkem a ve zbytku zápasu potvrdil svou naprostou dominanci, když přišel pouze o jednu hru v každém setu. Po výhře 4:6, 6:1, 6:1 Federer postoupil do semifinále, kde se střetne s třiatřicetiletým luckym loserem Andreasem Seppim z Itálie.