Kvitová je v semifinále! Görgesovou přehrávala, Němka zápas skrečovala

- Tomáš Macák

Jedna od půlky října prohrála pouze dvakrát, druhá nabrala ohromnou formu v posledních týdnech. Bylo jasné, že se na turnaji v Dauhá chystá zápas hráček s momentálně skvělou výkonností. Tu v duelu s Julií Görgesovou prokázala především Petra Kvitová, která postupuje do semifinále. Němku zdolala v prvním setu 6:4, ta po třech odehraných gemech ze druhé sady skrečovala.

V Perském zálivu byla pro české hráčky doposud pomyslnou popravčí. Julia Görgesová poslala z Dauhá domů nejprve Lucii Šafářovou, pak také Barboru Strýcovou. Až ta Petra Kvitová! Dvojnásobná wimbledonská vítězka zastavila Němku dva týdny zpět v ruském Petrohradu a teď i v hlavním městě Kataru. Tedy aspoň částečně. 

První set si uzmula Kvitová v poměru 6:4, ve druhém vedla 2:1 s výhodou brejku. Po třetím gemu se ale rozhodla její soupeřka ze zápasu odstoupit. 

Rodačka z Bílovce potvrdila, že na Görgesovou umí, protože z pěti vzájemných zápasů ji porazila již počtvrté. Navíc od 3. října je po boku Alizé Cornetové jedinou tenistkou, které devětadvacetiletá hráčka podlehla.

Ještě před tímto zápasem se na centrálním kurtu sváděl urputný boj mezi Caroline Wozniackou a Angelique Kerberovou, který se natáhl na dlouhých 143 minut. Nakonec se mohla radovat Dánka. I proto začínal duel mezi Kvitovou a její německou soupeřkou až ve čtvrt na jedenáct večer místního času.

Atmosféra v hledišti už byla poněkud ospalá a nejhlasitějším vyrušením byly nejčastěji doléhající zvuky z motorů luxusních vozidel, která projížděla okolím kurtu.

Ale pozdější čas a okolnosti české tenistce zjevně vyhovovaly. Hned ve třetím gemu totiž dokázala své protivnici vzít podání. V následující hře brejk potvrdila, čímž položila základní kámen pro to, aby se v Dauhá poprvé podívala za bránu čtvrtfinále. Dále se už během prvního setu při vlastním podání Görgesová nenechala zdolat, ale zároveň sama potřebný brejk nedohnala.

Kvitové fungoval servis skvěle, díky čemuž se vůbec nedostávala pod tlak. Němce v první sadě nepovolila jediný brejkbol. Za stavu 5:4 a 40:15 měla Češka dva setboly a využila hned první příležitost. 

Ze druhé sady se odehrály pouhé tři hry, za stavu 2:1 pro Kvitovou Görgesová skrečovala. 

V semifinále sedmadvacetiletou Češku čeká právě světová jednička Caroline Wozniacká, která zvládla dnešní malý maraton proti Kerberové.