Nepřijel obdivovat tulipány, nýbrž vrátit se na trůn! Co na Federera říkají hráčky?

- Tomáš Macák

Návrat po pěti letech na absolutní vrchol neklepe na dveře. Už je přímo v nich! „Hraje neuvěřitelně. A pro tenis by bylo skvělé mít Rogera opět na pozici světové jedničky,“ říká k Švýcarovi z Dauhá Petra Kvitová. Šestatřicetiletý Federer je od velkého úspěchu jediný zápas. Dnes mu stačí porazit v Rotterdamu Robina Haaseho.

Před cestou do Rotterdamu měl jasný cíl. „Nebudu předstírat, že jsem v Nizozemsku, abych se podíval na tulipány,“ sdělil Roger Federer reportérce Tennis TV.

Věděl, že když třikrát vyhraje, bude post světové jedničky opět jeho. Po více než pěti letech!

Dvě třetiny už splnil proti Bemelmansovi respektive Philippu Kohlschreiberovi. Poslední krok se mu pokusí překazit domácí hráč Robin Haase. Pokud Nizozemec neuspěje, stane se švýcarská legenda nejstarším tenisovým vládcem v historii. Federer by pak začal rozšiřovat konto 2 114 dnů, které na této hvězdné pozici v minulosti strávil.

Comeback na úplný vrchol mu přeje velká spousta lidí. Nebo spíše takhle. Je vůbec někdo, kdo si to nepřeje?

I mezi hráčkami z tenisové špičky se hledá výjimka těžko.

Na okruhu WTA můžeme najít jeden příklad, který se vlastně tak trochu podobá Federerovi. V minulosti už byla Caroline Wozniacká světovou jedničkou, pak se ale z absolutního tenisového vrcholu vytratila, a to mnohem více než Federer. Poslední sezóna ji ale vyšla na výbornou a ještě lépe začala v té letošní. Po šesti letech si mohla na konci ledna říct, že je světovou jedničkou.

„Roger je neuvěřitelný sportovec a očividně skvělý šampion. A myslím si, že pozice jedničky je naprosto hoden. Podle mě si oba, on i Rafa, zaslouží sdílet tento úžasný post,“ řekla Caroline Wozniacká.

Ve velmi podobném duchu se vyjádřila také dvojnásobná wimbledonská vítězka Petra Kvitová. „Je to úžasné, pochopitelně. Nelze to vyjádřit jinak. Hraje neuvěřitelně. A pro tenis by bylo skvělé mít Rogera opět na pozici světové jedničky,“ hodnotila situaci.

Simona Halepová si také vyzkoušela, jaké to je být nejlepší ve svém oboru. „O Rogerovi jsem se bavila se svým týmem. Ptala jsem se, jak už je to dlouho, co byl světovou jedničkou. Skoro šest let. Wow. Bude to skvělé, jestli se na tuto pozici vrátí a přeji mu, ať dosáhne dalšího rekordu,“ komentovala Rumunka.

Ta v říjnu nahradila na vrcholu tenisového žebříčku Garbine Muguruzaovou. „Myslím si, že každý chce, aby byl Roger hráč číslo 1. Možná by bylo nejlepší, kdyby jeden týden byl světovou jedničkou on, další týden pak Rafa. Pro mě jsou tito dva tenisté, které sleduji a ke kterým vzhlížím. Uvidíme. Hádám, že o první pozici budou soupeřit po celou sezónu,“ vyjádřila se vítězka loňského Wimbledonu.

Růžky začíná v posledních týdnech vystrkovat německá hráčka Julia Görgesová, která rovněž Federera obdivuje. „Je to můj oblíbený hráč. Ohromně ráda sleduji jeho hru. Myslím si, že je fenomenální pro to, co dokázal, co dokazuje a co teprve ještě dokáže. Pro mě jsou Federer s Nadalem legendy. Až jednou ukončí kariéru, zbyde po nich velká díra,“ řekla devětadvacetiletá tenistka.   

Podporu by dvacetinásobný grandslamový šampion měl ze všech stran. Přetaví ji v to, co se od něj všeobecně očekává? Jasno bude dnes kolem deváté večer.