Cesta na vrchol ve velkém stylu! Federer v Rotterdamu na úvod kouzlil

- Tomáš Macák

Po vstupenkách na turnaj v Rotterdamu, kde hlavní roli hraje Roger Federer, se jen zaprášilo. Ve středeční podvečer si už narvaná hala Ahoy užívala přítomnost legendárního Švýcara plnými doušky a zdálo se, že sám dvacetinásobný grandslamový vítěz také. Kvalifikanta Bemelmanse porazil v prvním kole 6:1 a 6:2, k čemuž se dopracoval i přes parádní údery. I díky nim je zase o krok blíž k návratu na tenisový trůn.

Mise odstartována úspěšně. Ano, Belgičan Ruben Bemelmans, který se do hlavní fáze rotterdamského turnaje dostal přes kvalifikaci, asi neměl být hráčem, který Federera v cestě za znovuosvojením prvního místa v žebříčku zastaví, přesto švýcarský tenista na úvod předvedl suverénní výkon.

Pouhé tři gemy na kontě Bemelmanse, tenisová zábava trvající jen 49 minut. I tak ale stihl Federer naservírovat natěšeným divákům něco, co zkrátka na vlastní oči vidět chcete. Nad vším vyčníval jeden úder z druhé sady.

Bomba z podání, rychlý úprk k síti, ztlumení míčku bekhendem do protipohybu soupeře. Belgičan vytáhl míček od pat na poslední chvíli, čímž ho poslal velmi vysoko, ale také nepříjemně daleko. Šampion z Australian Open nicméně neměl problém balónek doběhnout. Už se zdálo, že se švýcarský hráč chystá předvést atraktivní tweener, čili úder mezi nohama, ale přišlo něco mnohem zajímavějšího. Zády k síti bleskurychle napálil míček smečí nad hlavou. Překvapený Bemelmans jen tak tak dokázal vrátit na druhou stranu, kde už ale opět číhal Federer.

Dnes šestatřicetiletého tenistu čeká „bekhendový“ souboj proti Philippu Kohlschreiberovi. Po tomto zápasu už stačí přejít přes čtvrtfinále (ve kterém Švýcara čeká pravděpodobně domácí tenista Robin Haase, pozn. red.) a Rafaelu Nadalovi tak přebere post světové jedničky. Na úplný vrchol žebříčku může vyšplhat opět po pěti letech.

Pokud by se Federer kompletně prokousal pavoukem akce v Rotterdamu, získal by 97. titul v kariéře. Takřka na dosah magické trojciferné hranici. „Dostat se na stovku titulů by bylo opravdu úžasné. A vybojovat zpět pozici světové jedničky něco skutečně speciálního. Musíte mít cíle, pokud chcete být úspěšní,“ zakončil rodák z Basileje.