WTA Dauhá: Kvitová s Vondroušovou udělovaly lekce, Strýcová odvrátila všech devět brejkbolů

- Filip Lefenda

Brilantní vstup do prestižního turnaje v katarském Dauhá mají za sebou Petra Kvitová s Markétou Vondroušovou. Prvně jmenovaná Češka povolila Buyukakcayové jen tři gemy, Vondroušová pak ztratila s Putincevovou jen o jedinou hru více. V závěru úterního programu urvala vítězství i Barbora Strýcová, která ukázala neuvěřitelně pevné nervy při soupeřčiných brejkbolech. Vypadla pouze Lucie Šafářová.

Kvitová, která o víkendu zajistila českému fedcupovému týmu proti Švýcarsku hned dva body, připsala proti Buyukakcayové už osmé vítězství v řadě. V prvním setu, jenž trval pouhých 19 minut, zaznamenala Češka tři čisté hry a uštědřila turecké protivnici kanára.

Druhý set už byl přeci jen náročnější. Kvitová ztratila hned na úvod podání, bleskově si jej ale získala zpět. Ve třetí hře odvrátila Češka dva brejkboly, v šesté pak uspěla skrze shodu na příjmu a vedla 4:2.

Buyukakcayová, která za celý zápas uhrála po druhém podání jen jediný fiftýn, se ještě nevzdávala a rebrejkem vykřesala naději, to ale bylo z její strany vše. Následující dva gemy získala Kvitová, která tak za pouhých 58 minut prolétla do druhého kola. V tom čeká vítězku nedávného halového podniku v Petrohradu bývalá světová dvojka Agnieszka Radwańská, aktuálně až 33. hráčka světa.

Daří se i Vondroušové

Na výborné výkony z kvalifikace navazuje Markéta Vondroušová v Dauhá i v hlavní soutěži. Sadu v úterý neztratila ani s Kazaškou Putincevovou, kterou za hodinu a dvě minuty zdolala hladce 6:3 a 6:1.

Talentovaná Češka vlétla do utkání ve velkém stylu, když si velice rychle vypracovala náskok čtyř gemů. Poté se Putincevová trochu chytla, za stavu 2:5 pro soupeřku dokonce zakousala na příjmu a smazala manko jednoho brejku, svůj lup ale v další hře nepotvrdila.

Druhá sada už byla jasnou záležitostí osmnáctileté Vondroušové. Ta po celý zápas těžila z fungujícího prvního podání, po kterém ve druhém dějství ztratila jen jediný míč, a i díky tomu ztratila s Putincevovou ve zbylém průběhu už jen jediný gem. Se třemi brejkovými hrozbami, kterým Češka čelila, se vypořádala na výbornou.

Ve druhém kole změří Vondroušová síly s ukrajinskou světovou trojkou Elinou Svitolinovou.

Strýcová ukázala pevné nervy

Barbora Strýcová porazila potřetí v kariéře Srbku Kruničovou a postoupila v Dauhá do druhého kola. Češka čelila v utkání hned devíti brejkbolům, se všemi si ovšem dokázala poradit! Úplně zle si v tomto směru nevedla ani soupeřka, která dovedla přečkat osm z celkových deseti hrozeb.

Dvakrát v utkání – jednou v každé sadě – ovšem Kruničová na podání Strýcové podlehla. V prvním dějství se tak stalo v sedmém gemu, ve druhém pak až za stavu 4:4. Bára šla díky brejku do vedení 5:4, které následně přetavila v postup. O osmifinále si zahraje proti Julii Görgesové, přemožitelce Lucie Šafářové.

Právě k Šafářové byl los nejméně milostiv, když jí hned pro první kolo přisoudil světovou desítku. Němka se v letošní sezóně prezentuje skvělou formu a přivezla si ji také do Kataru. Po prvním podání ztratila Görgesová jen čtyři míče z celkových 32 a postoupila po výsledku 6:1 a 7:5. Německá hráčka zároveň překlopila na svou stranu i statistiku vzájemných zápasů, proti české tenistce uspěla potřetí z pěti případů.

Šafářová tak bude v Dauhá pokračovat po boku krajanky Strýcové už jen v deblu. Do turnaje obě jmenované vstoupí osmifinálovým duelem proti kanadsko-lotyšské dvojici Dabrowská, Ostapenková.

Qatar Total Open 2018, Dauhá (ženy, QAT, 3 198 000 USD, tvrdý povrch)
1. kolo dvouhry
Cagla Buyukakcayová (TUR, 160.) [WC] – PETRA KVITOVÁ (21.) [16] 0:6, 3:6
Julia Putincevová (KAZ, 81.) – MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (58.) [Q] 3:6, 1:6
BARBORA STRÝCOVÁ (25.) – Alexandra Kruničová (SRB, 47.) 6:4, 6:4
Julia Görgesová (GER, 10.) [9] – LUCIE ŠAFÁŘOVÁ (31.) 6:1, 7:5