Rekordní Serena! Pokořila finálovou smůlu a vyrovnala legendární Němku

- Radim Sochor

Serena Williamsová si připisuje dvaadvacátý grandslamový titul a dorovnává slavnou německou Steffi Grafovou! Ve finále Američanka porazila světovou čtyřku, Němku Angelique Kerberovou 7:5, 6:4.

Obě hráčky vlétly do úvodní výměny velmi aktivně, což mohlo naznačit, jakým směrem se bude 130. ženské finále Wimbledonu vyvíjet. Serena si svůj první servis bez menších problémů udržela, to stejné se ale nedá říct o Němce Kerberové. Ta musela čelit hned třem brejkbolům, avšak situaci zvládla a vyrovnala na 1:1.

Serena Williamsová působila na podání mnohem přesvědčivěji, neboť po prvním servisu držela bilanci získaných bodů 14/15! Nutno však dodat, že Kerberová rovněž nepustila soupeřku, když nebudeme počítat první gem, ani ke shodě, a tak se čekalo, kdy jedna z tenistek zaváhá a nabídne soupeřce brejkbol.

K brejkbolu měla Kerberová blízko při sedmém gemu, neboť Serena nemohla trefit první servis. Nakonec ale Američanka několika dělovými forhendy utloukla soupeřku a dostala se do vedení 4:3.

Ani devátá hra se pro Serenu neobešla bez problémů. Světová jednička opět nechala dojít gem až do shody, tam ale zaúřadovala tak, jak by nejlepší tenistka světa měla. Nejprve si zapsala do statistik sedmé eso, následně forhendem donutila soupeřku k vynucené chybě. Po přestávce mířila na servis Kerberová s tím, že nemůže zaváhat. A jakémukoliv nebezpečí se Němka vyhnula přesvědčivě, soupeřce dovolila pouze jeden fiftýn a srovnala na 5:5.

Jedenáctý gem byl pro Ange rovněž rozjetý na výbornou, Němka vedla na returnu 30:15, ale Serena trefila tři fantastické první servisy a soupeřku do konce gemu do výměny nepustila.

Angelique Kerberová měla za jedenáct gemů pouze tři nevynucené chyby, v tom dvanáctém ale udělala další dvě a pustila soupeřku ke dvěma setbolům. Ten první ještě dokázala světová čtyřka odvrátit, druhý už Američanka přetavila v první sadu, která trvala 47 minut, 7:5!

Statistiky po prvním setu (47 minut):

Esa: 8:0
Dvojchyby: 1:1
Trefený první servis: 65% : 60%
Body po prvním servisu: 88% : 60%
Body po druhém servisu: 38% : 65%
Vítězné údery: 24:6
Nevynucené chyby: 14:5

Angelique vstoupila do druhé sady o dost agresivněji, avšak na skvěle servírující Američanku to nestačilo. Ta si své první dva servisy udržela bez problémů. I Němka podávala s přehledem, opět se tedy čekalo, kdy bude mít nějaká hráčka na servisu slabší chvilku.

Diváci na centrálním dvorci ve druhé sadě stáli spíše na straně německé tenistky, čehož si osmadvacetiletá hráčka dosti užívala.  Atmosféra byla vskutku výborná a to musíme brát v potaz, že zítra se dá čekat ještě lepší, neboť se na kurtu představí domácí Andy Murray.

Jedna z nejhezčí výměn zápasu byla k vidění za stavu 3:2 a 30:30 při servisu Kerberové. Němka byla pod velkým tlakem, neboť mohla soupeřku pustit k brejkbolu, avšak hrála agresivně a přineslo jí to ovoce. Hráčky si vyměnily několik učebnicových úderů, nakonec ale světová čtyřka dotlačila Serenu k vynucené chybě, čímž si zajistila gembol. Ten poté s přehledem proměnila, a srovnala tak na 3:3.

Serena v dalším gemu čelila velmi složité situaci, neboť měla Angelique brejkbol. Američanka ale ukázala, proč je právě ona považována za nejlepší hráčku světa. Ve velmi obtížné situaci si připsala dvě po sobě jdoucí esa a otočila gem ve svůj prospěch.

Osmý gem druhé sady byl klíčový. Angelique Kerberová vedla 30:0 při svém servisu, ale Serena Williamsová získala čtyři míčky v řadě a soupeřku brejkla! Následující gem už byl pro Američanku formalitou, ta si připsala hned tři přímé body z podání a celý turnaj zakončila jistým volejem na síti.

Zápasové statistiky (1 hodina, 21 minut):

Serena Williamsová - Angelique Kerberová 7:5, 6:4

Esa: 13:0
Dvojchyby: 3:1
Trefený první servis: 65% : 67%
Body po prvním servisu: 88% : 59%
Body po druhém servisu: 39% : 68%
Vítězné údery: 39:12
Nevynucené chyby: 21:9


Mužský debl svedl souboj čtyř Francouzů. Na jedné straně stál Pierre-Hugues Herbert a Nicolas Mahut, na té druhé Julien Benneteau a Edouard Roger-Vasselin. První dvojice byla celý zápas jednoznačně lepší, a tak také zaslouženě zvítězila. Herbert s Mahutem smetli své krajany za 2 hodiny a sedm minut v poměru 6:4, 7:6, 6:3.

Druhé deblové finále, tedy ženské, svedlo americké duo sester Williamsových a maďarsko-kazašské dvojice Timey Babosové s Jaroslavou Švedovovou. Zápas nabídl spoustu pohledných výměn, nakonec se ale potvrdilo, že favorizovaný pár Sereny a Venus Williamsových patří stále na špičku. Američanky soupeřky přehrály 6:3, 6:4 a získaly čtrnáctý společný grandslamový titul.