Češi na turnajích: Berdych si zahraje v Rotterdamu, šest žen vyrazilo do Dauhá

- Jan Vojkůvka

Tenisová sezona je v plném proudu a po prostřídání daviscupových a fedcupových víkendů se opět dostanou do akce na svých okruzích muži i ženy současně. Účast na největších turnajích přinese navíc hojné české zastoupení.

Celkem dva muži a šest žen se dostane tento týden do akce na tenisových turnajích, které se rozprostřou celkem na třech kontinentech – v Evropě, Asii a Jižní Americe.

V katarském Dauhá se tento týden koná turnaj dotovaný více než třemi miliony dolarů a do startovního pole, které čítá 56 tenistek, bylo automaticky nasazeno pět českých hráček a ta šestá, Markéta Vondroušová, se prokousala úspěšně kvalifikací.

A úspěšná kvalifikantka zná také svou soupeřku pro první kolo, kterou bude Kazaška Julia Putincevová. To Karolína Plíšková, která bude plnit roli páté nasazené má v prvním kole volný los. Ve druhém kole už Plíšková bude muset hrát a soupeřkou pro ní bude Anett Kontaveitová nebo Alizé Cornetová.

Šestnáctá nasazená Petra Kvitová vyfasovala do úvodního kola tureckou hráčku Caglu Buyukakcayovou, jež startuje v Dauhá na divokou kartu od pořadatelů. V druhém kole by se Kvitová mohla střetnout s Agnieszkou Radwaňskou.

V Dauhá se představí také Kateřina Siniaková, jíž v úvodním kole čeká náročná prověrka v podobě Naomi Osakaové. A vůbec snadné to nebude mít ani Lucie Šafářová, která si zahraje s devátou nasazenou Julií Görgesovou.

Pokud by ale Šafářová uspěla, mohla by se ve druhém kole potkat se svou kamarádkou Barborou Strýcovou, na níž čeká v prvním kole Srbka Aleksandra Kruničová.

V nizozemském Rotterdamu, tedy na evropské půdě, se představí tento týden Tomáš Berdych. V hlavní soutěži získal Berdych pozici šestého nasazeného a v úvodním dějství štědře dotovaného halového turnaje se střetne s Němcem Mischou Zverevem.

Posledním českým zástupcem ve dvouhrách bude Jiří Veselý, který se vydal na jihoamerickou antuku do Buenos Aires. Veselého čeká souboj se Slovincem Aljažem Bedenem.