Definitivní sbohem! Berdych ukončil reprezentační kariéru v Davis Cupu

- Jiří Vachtl

Jednou to přijít muselo. Tomáše Berdycha už v Davis Cupu v českých barvách neuvidíme. Dlouholetá česká jednička se ve svých 32 letech rozhodla ukončit reprezentační kariéru. „Zápasy Davis Cupu byly silným zážitkem, ale současně mě vždy stály mnoho sil. Pokud chci ještě pokračovat v kariéře, musím šetřit své tělo," uvedl Berdych.

Tomáš Berdych se k definitivní tečce za reprezentační kariérou odhodlal hlavně kvůli svému zdraví. „Reprezentoval jsem od roku 2003 v 29 daviscupových utkáních, ale v 32 letech jsem dospěl do stavu, kdy nemohu hrát pořád bez odpočinku. Musím šetřit své tělo a hospodařit s energií, pokud chci ještě pokračovat v kariéře. Zápasy Davis Cupu byly silným zážitkem, ale současně mě vždy stály mnoho sil. Proto jsem se rozhodl, že v Davis Cupu již hrát nebudu,“ vysvětlil. 

Naposledy se česká jednička představila v prestižní týmové soutěži na jaře 2016. V prvním kole světové skupiny tehdy český výběr zavítal do Německa. Berdych nejprve v úvodní dvouhře porazil Alexandra Zvereva. V sobotní čtyřhře si pak připsal své jubilejní 50. vítězství v Davis Cupu. Poslední duel pak sehrál s Philippem Kohlschreiberem, při nemž se však zranil a zápas nedohrál. 

Konec jedné éry

Berdych vytvořil v daviscupovém týmu úspěšné duo s Radkem Štěpánkem. Společně dotáhli český tým až na samotný vrchol. V roce 2012 porazili na domácí půdě v O2 aréně silný výběr Španělska a po 32 letech tak získali pro Českou republiku slavnou salátovou mísu. 

Na vítězství navíc dokázali navázat i o rok později, kdy se probojovali do finále se Srbskem. Cesta k triumfu na horké bělehradské půdě vedla přes Dušana Lajoviče, kterého jak Berdych tak Štěpánek hladce porazili. Společně také vyhráli sobotní čtyřhru. Český tým tak poprvé v historii obhájil triumf v Davis Cupu.

„Skončila jedna krásná tenisová éra, jsem šťastný, že jsem byl při tom a pomohl jsem Česku dvakrát vyhrát salátovou mísu," bilancovala česká jednička.   

Berdych se také zapsal do historie jako nejmladší český reprezentant. Svou premiéru v Davis Cupu si totiž odbyl v pouhých osmácti letech. V barážovém utkání na půdě Thajska dokázal v roce 2003 s Jiřím Novákem vyhrát důležitou čtyřhru. 

Český daviscupový výběr čeká v dubnu utkání proti Izraeli. Kapitán Jaroslav Navrátil tak musí po odchodu Radka Štěpánka i Tomáše Berdycha hledat nové tahouny. „Rozhodnutí Tomáše respektuju a přeji mu mnoho úspěchů v jeho další kariéře. Teď je na mně, abych vybral co nejsilnější sestavu na utkání proti Izraeli, abychom se již letos pokusili o návrat do Světové skupiny,“ řekl. Dubnové utkání 2. kola euroasijské skupiny Davis Cupu se bude hrát v RT TORAX ARENĚ v Porubě.