Fed Cup jako diplomatická výhoda. Bojujeme o prestižní pořadatelství, říká Kaderka

- David Soumar

Výběr kapitána Pály sváděl v O2 areně těžké boje se Švýcarskem, důležitý souboj probíhal ale současně i mimo kurt. Ivo Kaderka z pozice viceprezidenta Evropské tenisové federace dál bojuje o pořadatelství akce, na které se bude rozhodovat o chodu tenisu na další roky. „Byla by to obrovská prestiž,“ vysvětloval Tenisovému světu šéf českého tenisu. Rozhodnutí o pořadatelství výročního zasedání v roce 2019 padne během Roland Garros.

Ivo Kaderka sice sleduje počínání českých tenistek na kurtu, po zápasech ale za Českou republika bojuje i na diplomatickém poli. Ve hře je pořádání významné politické události. „Spíše než souboj to je negociace,“ říká Kaderka s tím, že se o pořádní nyní uchází sedm kandidátů.

„Výroční zasedání v roce 2019 je volební, bude se tady volit celý nový board ITF, prezident ITF. To je v té čtyřleté periodě to nejdůležitější. Z toho důvodu bychom ten souboj o pořádání rádi vyhráli,“ vysvětluje Kaderka význam akce.

Pro Českou republiku hovoří několik aspektů. Vyhráno zdaleka není, přestože Kaderka v přidělení pořadatelství věří. „Naše výhoda je v bezpečnosti – Česká republika je jednou z nejbezpečnějších zemí na světě. Praha je považována za jedno z nejkrásnějších měst na světě. Rozhoduje i ten social program pro manželky prezidentů, ty rády jezdí nakupovat do Prahy, chodí po památkách,“ směje se Kaderka, záhy ale zvážní: „Otázkou je, jak stávající board vyhodnotí, že chceme mít volby v Praze. Jsme totiž velmi silná a ambiciózní federace, na volby máme velký vliv. Po grandslamových federacích (12) máme nejvíce hlasů – 9.“

CHCEME MÍT OFICIÁLNÍ POLITICKÝ VLIV V ITF

Co by český tenis pořadatelstvím takové akce získal? „Je to obrovská prestiž. K tomu se váže i to, že to bude sledovat celý svět, což je obrovská reklama pro Českou republiku a hlavně pro Český tenisový svaz. Už nyní jsme právem vnímaní jako jedna z největších a nejsilnějších federací na světě, rádi bychom měli i oficiální politický vliv v rámci ITF.“

Jasno bude letos v květnu. Rozhodnutí padne během francouzského grandslamu. „Věřím v to, že to vyjde. Na Fed Cupu je Rene Stammbach, viceprezident ITF, který je zároveň prezidentem Švýcarské tenisové federace. Pro něj je Praha druhý domov, moc by tu zasedání chtěl,“ vysvětluje Kaderka výhody pořádní Fed Cupu v Praze.

„Měli jsme pěknou společnou večeři na Staroměstském náměstí, kde obvykle děláme podobné společenské události při Davis Cupu a Fed Cupu. Všichni byli nadšení. Tato část diplomaticko-přátelská je pro nás veliké plus. Důležitou roli ale bude hrát i politická část. Podle té se board bude spíše rozhodovat,“ uvedl Kaderka.

Soupeřem České republiky o pořadatelství je Maďarsko, Portugalsko a některá města v Asii. „Ta z hlavy nevysypu. Je to sedm kandidátů,“ upřesňuje prezident ČTS. Okruh kandidátů byl původně větší, až nyní se na základě dodatečných kritérií ze strany ITF vygenerovala finální sedmička.