FED CUP: Češky prolétly do semifinále! Postupový bod vybojovala Kvitová

- Jan Vojkůvka

České tenistky se po roce opět objeví v semifinále týmového Fed Cupu! Hned v prvním nedělním utkání se Petře Kvitové podařilo porazit Belindu Bencicovou 6:2, 6:4 a vybojovat postupový bod. V závěrečné čtyřhře uspěly Švýcarky, které daly konečnou podobu výsledku víkendového střetnutí.

Petra Kvitová vstoupila do nedělního klání se Švýcarkou Bencicovou podobně, jako v sobotu do zápasu s Viktorijí Golubicovou. Tentokrát navíc nepřipustila žádné komplikace. Za 83 minut hry dokázala potvrdit roli favoritky a vybojovat rozhodující třetí bod pro český tým.

Už v úvodním gemu zápasu mohla Kvitová sebrat Bencicové podání, ale nevyužila ani jeden z pěti brejkbolů. Česká hráčka ovšem trpělivě vyčkávala na další příležitost, která přišla v páté hře, v níž poprvé v utkání prorazila servis Bencicové. To navíc zopakovala v sedmém gemu a první set ovládla pěti vyhranými gemy v řadě od stavu 1:2 k výsledku 6:2.

Druhý set byl o poznání vyrovnanější, ale byla to znovu Kvitová, kdo se jako první dostal k šancím na returnu. V sedmé hře se jí přes tři shody podařilo potřetí v duelu prorazit Bencicové servis, a i když si Švýcarka následně v osmé a desáté hře vypracovala své jediné dva brejkboly v utkání, tak Kvitová žádné drama nepřipustila.

Kvitovou sice v utkání nezdobil tak kvalitní první servis jako v sobotním utkání a dvorec trefovala jen s úspěšností 54%, ale dařilo se jí především ve výměnách. Svou riskantní hrou se sice nevyhnula 19 nevynuceným chybám, ale zároveň zahrála 17 winnerů a soupeřku nutila chybovat z mnohdy neřešitelných pozic. Česká hráčka si pomohla k vítězství také 9 esy.

Hladká výhra české tenistky znamená zároveň hladké vítězství celého týmu. Zatímco Češky si zahrají v semifinále Světové skupiny, Švýcarky musí do baráže.

Závěrečnou čtyřhru ovládly Švýcarky 
Za rozhodnutého stavu se již nehrála druhá nedělní dvouhra a rovnou se odehrála závěrečná čtyřhra. Do té nastoupily na straně českého týmu Lucie Šafářová a Barbora Strýcová. Sehraná dvojice za vydatné podpory vynikajícího publika ovládly první set v poměru 6:1. Zbylé dvě sady ale patřily páru Bacsinszká, Teichmannová, které se získaly pro švýcarský výběr alespoň čestný bod. 

Česko – Švýcarsko 3:1
Sobota
Petra Kvitová – Viktorija Golubicová 6:2, 1:6, 6:3
Barbora Strýcová – Belinda Bencicová 6:2, 6:4
Neděle
Petra Kvitová – Belinda Bencicová 6:2, 6:4
Strýcová, Šafářová – Bacsinszká, Teichmannová 6:1, 4:6, 8:10