Rituál Kvitové: Odhodila čelenku a získala třetí set. Už to zafungovalo poněkolikáté, říká

- David Soumar

Hned na úvod fedcupového víkendu v O2 areně se musela Petra Kvitová popasovat s Viktorijí Golubicovou, která Češky trápila při posledním vzájemném střetnutí. Kvitová Švýcarce sice na úvod nedala šanci, ve druhém setu se ale soupeřka chytla. Na řadu tak musel přijít osvědčený rituál. Kvitová nechala na lavičce čelenku, se kterou odehrála první dva sety. „Vždycky chci něco změnit. Už jsem hrála hodně třísetových zápasů, pomáhá mi to. Mám to tak zafixované,“ vysvětlovala po vítězném zápase.

Na soupeřku vletěla jako uragán, přesto zápas rozhodoval až třetí set, ve kterém se Kvitová nadřela. „Bolelo to hodně – hlavně na konci. Začala jsem výborně. Soupeřka byla dost pod tlakem, nic nestíhala. Já byla na koni,“ hodnotila Češka duel na pozápasové tiskové konferenci.

Vyvedl se jí i úvod druhé sady. Kvitová rychle získala brejk, jenže pak se krasojízda trochu zadrhla. „Mě to ale asi hodně emočně vysílilo. Najednou jsem začala v nohách cítí celý ten set, nervy a všechno… Cítíla jsem se vyčerpaná. Nakonec jsem byla ráda, když ten druhý set skončil.“

Před třetím setem přišla i tradiční změna. Kvitová se po návratu ze šatny zbavila čelenky. „Bylo to záměrně. Záměrně jsem šla i do šatny. Vždycky chci něco změnit. Zafungovalo to už poněkolikáté,“ přiznala.

„Těch třísetových zápasů jsem odehrála tolik, že vím, že mi to pomůže. Mám to tak zafixované,“ vysvětlovala česká jednička novinářům s tím, že herně toho moc měnit nechtěla: „Snažila jsem se do toho chodit jako v tom prvním setu, nepanikařit a znovu rozjet nohy. Ty byly ve druhém setu vypnuté.“

ZNOVU VE FED CUPU? CÍTILA JSEM DEFICIT

Kvitové přiznala, že jí hlavou blesklo i to, jak Golubicová v roce 2014 na švýcarské půdě dokázala porazit obě české hráčky. „Napadlo mě to už ve druhém setu, kdy byla na koni. To bude zase takhle proti nám pokračovat? No, to snad ne!“ říkala si.

Spokojený comeback do fedcupového týmu ale Golubicová překazit nedokázala. Kvitová první zápas za český výběr od finále proti Francii (2016) ustála. „Cítila jsem ale trochu deficit, musela jsem si zvykat. Vpadlo mi do hlavy, že jsem ne kvůli vlastním výkonům skoro dva roky nehrála,“ popisovala.

V hlavě měla při zápase i minutu ticha, která se držela za Janu Novotnou. „Nás to rozplakalo. To nebyl ideální začátek, není snadné pak jít na zápas,“ věděla Kvitová.

Nakonec se však mohla radovat i z výhry Barbory Strýcové, na jejíž zápas po tiskové konferenci spěchala.