FED CUP: Kvitová zvládla drama s Golubicovou, Strýcová nedala šanci Bencicové

- Jan Vojkůvka, Filip Lefenda

České tenistky vedou po prvním hracím dnu fedcupového měření se Švýcarskem 2:0! Nejprve zvládla zápas plný zvratů Petra Kvitová, která porazila Viktorii Golubicovou 6:2, 1:6 a 6:3, následně přidala druhý český bod Barbora Strýcová, která s přehledem přehrála Belindu Bencicovou 6:2, 6:4. K postupu do semifinále tak stačí výběru kapitána Pály uhrát v neděli už jen jediný zápas!

Souboj českého týmu se Švýcarkami odstartoval duel Petry Kvitové s Viktorijí Golubicovou, ve kterém byla česká hráčka výraznou favoritkou. A potvrdila to už v prvním setu, ve kterém svou soupeřku doslova přejela.

Petra Kvitová vstoupila do utkání s Golubicovou velmi dobře a ač v prvním gemu nevyužila dva brejkboly, ve třetím gemu už byla mnohem úspěšnější a poprvé prorazila soupeřce servis. Ten následně potvrdila a ujala se vedení 3:1. Další brejk vybojovala v sedmé hře čistou hrou na returnu a čistou hrou následně úvodní dějství doservírovala na 6:2.

Švýcarka se hodně trápila na podání. První servis trefovala do kurtu pod 60 % a její neúspěšnost se projevila i na začátku druhé sady, kdy znovu přišla o podání. Kvitová si naopak výrazně pomáhala vlastním servisem, jenže oproti prvnímu setu se dostala do prvních problémů.

Golubicové ve druhém gemu nabídla hned tři brejkboly, které byly vůbec její první v utkání, a Švýcarka přes shodu srovnala na 1:1. O další dvě hry později si Golubicová na příjmu vypracovala další čtyři brejkové možnosti, přičemž tu poslední už využila, aby následně svůj "lup" potvrdila čistou hrou. Velmi rychle tak Švýcarka odskočila do vedení 4:1.

V té době stá hráčka světa hýřila aktivitou a sebevědomím, chodila hlouběji do kurty proti druhým podáním soupeřky, věřila si. Kvitová se při servisu nadále trápila, důkazem budiž i šest dvojchyb. V šesté hře nabídla protivnici další kvarteto brejkbolů, které znamenaly třetí prohrané podání v řadě. Golubicová následně sadu dopodávala a vynutila si rozhodující set.

Do toho však vstoupila lépe Kvitová, která jako by se během krátké přestávky oklepala. Po snadno uhraném podání se česká hráčka dostala na příjmu do vedení 40:0. Golubicová první dvě hrozby zlikvidovala, poté ale zahrála Petra bekhendový return na základní čáru, jehož správnou délku potvrdilo i jestřábí oko, a hala se tak mohla radovat. Náladu následně vyšperkovalo i další bez problémů získané podání. Kvitová v tu dobu vedla 3:0.

Poté ale přišla další slabší chvilka. Golubicová snížila čistou hrou a následně po zkaženém bekhendu soupeřky získala zpět i dříve ztracený servis. Šestý gem nabídl velkou přetahovanou, lépe z ní však vyšla skrze shodu opět Švýcarka, a tak byl stav srovnán.

Koncovka přesto patřila k radosti publika Kvitové, jež za stavu 4:3 prohrávala při podání Golubicové už 40:0, poté však pěti míči v řadě průběh gemu otočila a mohla jít tak servírovat na ukončení zápasu. V poslední hře pak Petra ještě divákům lehce zabrnkala na nervy dvojchybou a zkaženou smečí na síti, brejkbol ale odvrátila a následně zápas ukončila přes shodu. 

Strýcová rozebrala Bencicovou

Barbora Strýcová vpadla do utkání s Belindou Bencicovou jako velká voda. Hned v prvním gemu vzala soupeřce servis, který následně potvrdila. O dvě hry později si Češka počínala na podání suverénně, gem zakončila dokonce esem z druhého servisu.

Bencicová posléze dokázala opět snížit, za stavu 4:2 už se ale Strýcová odpoutala k ještě výraznějšímu úniku. Pomohla jí k němu i páska, která nejprve převalila míč na stranu soupeřky, při brejkbolu se pak postavila do cesty bekhendu Švýcarky, která po dalším ztraceném podání zlostně mrštila raketou.

V osmé hře řešila jednatřicetiletá Češka vůbec první problémy na podání, Bencicová se v něm dostala po chybě Strýcové ke svému premiérovému brejkbolu v utkání. Pak ale Švýcarka nezvládla return druhého podání a další šanci již nedostala. Strýcová si nejprve vítězným forhendem do protipohybu vypracovala druhý setbol, následně přímým bodem z podání sadu zakončila.

Ve výborném výkonu pokračovala 25. hráčka světového žebříčku i v sadě číslo dvě. V prvním gemu sice ještě Strýcová svůj brejkbol nevyužila, o dvě hry později už se ale společně se zaplněnou O2 arenou radovala.

Za další dvě hry se přitom celá situace opakovala. Nervózní Bencicová ztrácela čím dál viditelněji pevnou půdu pod nohama, zatímco Strýcová si přesnými údery vodila mladší soupeřku po kurtu. Není tak divu, že po dalším brejku – tentokrát už na 4:1 – neudržela Švýcarka opět nervy na uzdě a zase zlostně zahodila raketu. Druhý český bod byl v tu dobu blízko, v kapse ale ještě úplně ne.

A to tím spíše, že Bencicová s vědomím, že již nemá co ztratit, začala více riskovat, zatímco Strýcová se potýkala s menší krátkodobou krizí. Výsledkem byly dva gemy hostující hráčky a snížení na 4:3. Následně se ale Češka zvedla čistou hrou a o pár chvil později šla podávat na vítězství. Za stavu 40:15 měla Strýcová první mečbol, ten poslala protivnice do autu a české vedení 2:0 tak bylo rázem na světě.

Česko – Švýcarsko 2:0
Petra Kvitová – Viktorija Golubicová 6:2, 1:6, 6:3
Barbora Strýcová – Belinda Bencicová 6:2, 6:4