Nebezpečí pro Češky? Golubicová jim před dvěma lety ztížila cestu za titulem

- Tomáš Kopecký

Píše se duben roku 2016. České fedcupové reprezentantky drží sérii dvou titulů v řadě a usilují o dovršení zlatého hattricku, kterým by napodobily počínání Španělek z 90.let minulého století. V Luzernu čelí v semifinále domácím Švýcarkám. Vše se vyvíjí skvěle – Strýcová v úvodním duelu nejdříve překvapivě zdolala Bacsinszkou, domácím se navíc těsně před zápasem zranila Benčičová, kterou musela nahradit Viktorija Golubicová, v té době až 129. hráčka světového žebříčku. Češky měly být jasnými favoritkami, jenže nakonec z toho byl boj až do posledního míčku…

Golubicová chytla svou šanci za pačesy a od úvodu předváděla skvělý tenis. Vůbec na sobě nedala znát svůj žebříčkový hendikep a statečně se držela s Karolínou Plíškovou. „Hop Suisse, Hop Suisse,“ ozývali se domácí diváci z tribun a hnali drobnou tenistku k životnímu výkonu. Reprezentantka země helvetského kříže sice ztratila úvodní sadu a v té druhé prohrávala 2:4, pak se však vývoj utkání obrátil a Golubicová dokráčela za vítězstvím po setech dvakrát 6:4. I taková překvapení mnohokrát nabízí Fed Cup, který je specifický především v atmosféře, která může hráčkám svázat ruce, nebo naopak nalít krev do žil.

Touto senzací však její počínání ani zdaleka nekončilo. Ve druhém dni Plíšková napravila své zaváhání a poslala Češky do vedení 2:1, tenistka narozená v Curychu se ale namotivovala k dalšímu dobrému výkonu.

Stejně jako s Plíškovou, i nyní musela Golubicová proti Strýcové dotahovat, to ji však nečinilo potíže, přestože byla v tiebreaku blízko porážce. Zachovala chladnou hlavu, tiebreak dotáhla do vítězného konce a ve třetí sadě zakončila jízdu za druhým bodem. Češky sice opanovaly závěrečnou čtyřhru, ale rozhodně to pro ně nebyla procházka růžovým sadem. Na kurtu se představila také Martina Hingisová, jež je nyní nehrající kapitánkou alpského státu.

Golubicová si v prvním utkání pražského střetnutí zahraje s Petrou Kvitovou. Obě hráčky spolu doposud nehrály. Pětadvacetiletá Švýcarka je vítězkou turnaje WTA Gstaad z roku 2015, na grandslamu se však představila pouze jednou ve druhém kole. Na žebříčku se nachází na 100. pozici, přičemž jejím nejlepším výsledkem je 51. místo z dubna loňského roku.

"V Luzernu musela zahrát skvělé zápasy. To, že porazila obě naše hráčky, se nestane jen tak. Barča s Kájou mi dají brutální tipy, co na ni hrát, na co se připravit. Budu se tam snažit nechat všechno a usnadnit to Barče v dalším zápase,“ prozradila Petra Kvitová.

Prostředí v Luzernu tenistce srbsko-chorvatského původu svědčilo, uvidíme, jak se jí bude dařit v Praze. Na Češky má každopádně v rámci Fed Cupu dobré vzpomínky…

 

Inspiration ? - Back with my team again #Securitas #Swiss #FedCup #Team ✨

Příspěvek sdílený Viktorija Golubic (@viktorija.golubic),Úno 6, 2018 v 7:31 PST