Jak to ti Češi dělají? Papírově by proti nám bylo silnější i béčko, říká Bacsinszká

- David Soumar

Ze sestavy českého týmu jde strach. Vědí to i Švýcarky, které se už také připravují na kurtu v O2 areně. Sázet budou třeba i na rady od Martiny Hingisové, která je v týmu jako trenérka. Švýcarky přesto cítí, že dle předpokladů mají Češky jasně navrch. „Ale to je jen na papíře,“ doplňovala hned Bacsinszká, když hovořila o síle českého týmu.

Tisková konference švýcarského týmu se českým fanouškům musela poslouchat pěkně. Timea Bacsinszká hned v úvodu vysekla české partě poklonu. „Je úžasné, kolik tenisových šampionů jste tady v České republice vychovali. Nevím, co tady s nimi děláte. Ale jde vám skvěle,“ uvedla švýcarská jednička a pokračovala v podobném duchu.

„Na papíře by bylo proti nám lepší i vaše béčko. Ale jen na papíře!“ smála se Bacsinszká. „Máte rozhodně z čeho vybírat. To je vaše velká výhoda. Ve Fed Cupu je totiž důležité být připraven na ty dva dny, načasovat formu na víkend. A to kolikrát není snadné. Vy ale máte tolik dobrých tenistek, že můžete vybrat kteroukoliv.“

Přemýšlet tak musí především kapitán švýcarského týmu. „Češi mají spoustu možností ohledně nasazení hráček do singla. My máme jedninou možnost: soustředit se a být co nejvíc připravení, ať hraje kdokoliv,“ říká Heinz Günthardt.

POZOR NA JAZYK

Speciální akcí je Fed Cup v Praze pro dvacetiletou Belindu Bencicovou. Ta má po rodičích československé kořeny, dědeček dokonce hrál hokej za Slovan Bratislava. Doma se baví slovensky. Češky si budou muset dát pozor na jazyk jak před Hingisovou, tak Bencicovou. Na kurtu jim budou rozumět.

„Praha je krásné město. Nebyla jsem tu dlouho. Hrála jsem tu juniorské turnaje. Neměla jsme čas na město. Viktorija už byla na památkách,“ rýpla si do Golubicové, která seděla vedle ní.

„Přijede rodina, budeme mít dobrou podporu z domova. Je to Fed Cup. Je jedno, kde se hraje. Je skvělé tu být, speciální by to ale bylo i v jiném městě,“ uvedla švýcarská hráčka.

Na začátku roku ovládla s Rogerem Federerem Hopman Cup. I Federer má s O2 arenou celkem čerstvou zkušenost. Jeho počínání na zářijovém Laver Cupu Bencicová sledovala. „V televizi to vypadalo dobře, líbil se mi ten černý krut. Očekávám stejně skvělou atmosféru. Doufám, že bude vyprodáno. Bude to po nás skvělá motivace tu hrát. Aréna vypadá skvěle.“