Odměna za rok plný grandslamů! Muguruzaová a Nadal kralují španělskému sportu

- Tomáš Macák

Pro španělský tenis byl loňský rok jeden velký úspěch. V jednu chvíli mohly děti po celé zemi, které s tenisem začínají, vzhlížet k těm nejpovolanějším vzorům – světovým jedničkám. Garbine Muguruzaová a Rafael Nadal způsobili na Pyrenejském poloostrově takřka tenisové šílenství. Teď, možná i díky zmíněnému vlivu, se dočkali ocenění sportovec roku.

Rafael Nadal na tenisovém trůnu stále sedí, Garbine Muguruzaová na něj loni usedla, byť to bylo jen na necelý měsíc. Pro Španělsko v uplynulé sezóně vybojovali dohromady tři grandslamové tituly. Rodák z Mallorcy svůj patnáctý a šestnáctý na Roland Garros respektive US Open, čtyřiadvacetiletá tenistka druhý, který tentokrát slavila ve Wimbledonu. Takové úspěchy se nedají přehlédnout, a proto se s odstupem času dočkali dalšího ocenění.

Španělský sportovně zaměřený deník Mundo Deportivo vyhlašuje každý rok, letos již posedmdesáté, nejlepší sportovce země z Pyrenejského poloostrova. A velké pocty se v hlavních kategoriích dostalo právě Muguruzaové a Nadalovi.

Oba dva si pak navzájem okomentovali své tenisové přednosti. „Je to hráčka, která dokáže skvěle využít příležitosti, když se objeví. V důležitých okamžicích je rozdílovou tenistkou. A to je důvod, proč dosáhla v kariéře úspěchů, kterých dosáhla,“ řekl antukový král.  

Pro samotného Nadala to bylo již čtvrté vítězství v této anketě. „Nejvíce na něm obdivuji bojového ducha a vůli,“ chválila svého kolegu Muguruzaová. „Myslím, že to pro Španělsko bylo v posledních letech něco úžasného. Rafa je vždy skvělý, ale v loňském roce jsme se oba stali světovými jedničkami, takže v porovnání s jinými zeměmi to byl jiný level,“ dodala vítězka pěti titulů na okruhu WTA.

Tomu, aby se příští rok na stejné akci sešli stejní lidé jako vítězové, musí přát hlavně zdraví obou hráčů. Zápas na Australian Open musel Nadal skrečovat kvůli bolavému stehnu, předtím ho pro změnu trápilo koleno. Během února by se ale měl na tenisové kurty vrátit. Rodačce z venezuelského Caracasu na začátku roku komplikoval tenisový život rovněž stehenní sval.