Pokusíme se o zázrak, říká Hingisová před Fed Cupem. Do Prahy dorazila jako trenérka

- Jiří Vachtl

Se švýcarským týmem přijela do Prahy i bývalá světová jednička Martina Hingisová. Švýcarka loni ukončila aktivní kariéru a u týmu tak nově působí v roli trenérky. A její svěřenkyně jsou odhodlané o víkendu uspět. „Ve Fed Cupu se mohou stát zázraky a my se tu o jeden menší pokusíme,“ věří.

S tradičním úsměvem od ucha k uchu dorazila Martina Hingisová na sólovou tiskovou konferenci před víkendovým Fed Cupem. O švýcarskou legendu s českými kořeny byl mezi novináři velký zájem. Švýcarka navíc celé setkání zvládla v češtině.

Hingisová se v rámci Fed Cupu představila v Česku už před téměř dvaceti lety. „Hrály jsme v Brně proti Janě Novotné a Andrianě Gerši,“ vzpomínala s úsměvem. Nyní už do Česka dorazila pouze v roli trenérky.

Po jaké době jste v Praze?
Naposledy jsem tu hrála exhibici na Spartě. To už bude nějakých čtyři pět let.

Je pro vás návrat do Česka v něčem speciální?
Vždycky se sem ráda vracím. Jsem vlastně Moravačka, takže v Praze jsem tolik nebyla. Dřív jsme s rodinou jezdili na Fed Cup nebo Davis Cup, ale od té doby jsem tu byla párkrát. Hrála jsem za Prostějov, takže vlastně vždycky proti Praze.

Nebude vás to o víkendu táhnout na kurt?
Samozřejmě, to je normální. Ale jsem ráda, že už působím v roli trenérky. V minulosti jsem už vlastně trénovala Sabine Lisickou a Pavljučenkovovou. V akademii Patricka Mouratogloua jsem zase měla na starost pár juniorek, takže nějaké zkušenosti mám. Ale u švýcarského týmu je to něco jiného, velmi dobře se známe. Bude těžké hrát proti Češkám, jsou favoritky. Doufám, že budou dobré zápasy a pak se uvidí, ve Fed Cupu člověk nikdy neví.

Jak vidíte sílu českého týmu?
Petra je po titulu z Petrohradu zase zpátky na dobré cestě, potom co se všechno stalo. Karolína je zase pátá na světě, takže kvalita tam je. Dobrý žebříček navíc hráčce vždycky dodá sebedůvěru. Ve Fed Cupu hrály Češky vždycky dobře. Vždyť vyhrály pět z posledních sedmi ročníků. Jestli bude hrát Barbora, tak ta má ve Fed Cupu skvělé skóre. Prostě máte na výběr. Uvidíme, co víkend přinese.

Nechtěla jste si po konci kariéry od tenisu trochu odpočinout?
Ono je něco jiného být u toho v týmu, nebo přímo hrát. To cestování a vůbec být součástí okruhu mi vůbec nechybí. Jsem ráda, že se Fed Cup hraje maximálně dva nebo tři týdny v roce. A hlavně tým chtěl, abych zůstala. V prosinci byla společná večeře a tam mi řekli, že by byli rádi, kdybych u fedcupového týmu zůstala. A já jsem to ráda přijala.

Jak před víkendem vidíte vaše šance na vítězství?
Ve Fed Cupu se můžou stát zázraky a na to samozřejmě věříme. Viděli jsme loni Bělorusko, které se s hráčkami mimo první stovku, dostalo až do finále. Takže všechno je možné. Také se pokusíme o nějaký menší zázrak.

Neděláte v Praze týmu průvodkyni?
Zatím ještě nebyl čas. Jsem celý den na kurtě nebo na hotelu. Tím, že mám v týmu novou funkci, tak jsem se ještě nikam nepodívala.

Jak se vám líbí kurt v O2 areně?
Myslím si, že ten povrch je hodně férový. Může se hrát defenzivní i agresivní tenis. A podle toho se bude bojovat.

Belinda Bencicová má přezdívku malá Hingisová. Jak byste porovnala její styl s tím vaším?
No tak malá už není. (smích) Samozřejmě, že desetiletá škola od mojí mámy je na ní vidět. Ale jinak má odlišné zbraně než já. Také je o deset centimetrů vyšší, takže má víc síly. Když do toho šlápne, tak jí to letí. Já jsem sice měla také rychlou hru, ale trochu jinou. Belinda si umí ze dvou balonů udělat tlak a vytvoří úplně jiný koncept hry než já. Technika tam samozřejmě je.

Máte už představu, jak bude vypadat váš život mimo tenis?
To se uvidí. Jak to přijde, tak to přijde.

A nebavilo by vás trénovat?
Jak říkám, teď se nemusím nikam hnát. Nechám si trochu čas a odstup. Jsem také ambasadorkou turnaje v Luganu, takže tam mám v dubnu práci. A potom se uvidí.

Když los takhle svedl dohromady Češky a Švýcarky nemrzí vás, že si tu nezahrajete?
Opravdu ne. Tohle rozhodnutí jsem učinila už dávno. Nebylo to ze dne na den. Už na začátku sezony jsem své deblové partnerce říkala, že to bude můj poslední rok. A snažily jsme se z toho vytěžit maximum. Skončila jsem už dvakrát, takže to pro mě opravdu není nic nového.  

Co říkáte na výkony krajana Rogera Federera?
Je jenom jeden Roger. Já jsem to měla naopak, vyhrávala jsem všechno jako nejmladší. Jemu to trvá trochu déle. (smích)

Je to pro vás nepochopitelné?
Není, protože v ruce to má. Vynechal pár turnajů a dal si pauzu, měl to perfektně naplánované. A tím, že má takovou lehkou hru, tak není tak opotřebovaný, jako třeba Nadal. Díky tomu může hrát déle.