Tady vládnu já! Malinký stařík si zamiloval ekvádorské Quito

- Tomáš Macák

Každý hráč má v oblibě nějaký turnaj. Federer má ten svůj ve Wimbledonu či v Halle, Victor Estrella zase ten v Quitu, který vyhrál již třikrát v řadě. V lednu dostal výprask na Australian Open od Nadala, přesto ho právě toto setkání přesvědčilo, že má cenu s tenisem i v 37 letech pokračovat. Možná i proto, že první výhru v zápase kategorie ATP slavil teprve před pěti lety...

Po odchodu Radka Štěpánka do hráčského důchodu se stal nejstarším tenistou na okruhu Ivo Karlovič, který je s 211 centimetry i tím úplně nejvyšším. Hned po Chorvatovi je největším „staříkem“ mezi aktivními hráči Victor Estrella Burgos.

Tento muž z Dominikánské republiky sice Karlovičovi konkuruje věkem, ale výškově je to úplně jiná kategorie. Spolu s Argentincem Diegem Schwartzmanem je se 170 cm nejmenším tenistou. I ve svých letech – a s na tenis ne úplně ideální výškou – se stále dokáže držet v elitní stovce žebříčku. Především pak díky ekvádorskému hlavnímu městu Quito.

V prvním kole na grandslamu v Melbourne potkal světovou jedničku Rafaela Nadala. Je trochu paradox, že i když se oba na okruhu pohybují dlouho, nikdy se zatím vzájemně nestřetli. Pro Španěla to byl první krok k tomu, aby mohl opět po roce bojovat o titul, pro jeho soupeře splněný sen.

Výsledkově sen nedopadl úplně dobře – Estrella prohrál třikrát 1:6. Ale pocit, který si ze zápasu odnášel, byl pro něj více než skvělý. „Hej, Rafo, díky Bohu, že jsem si mohl proti tobě zahrát. Je to jeden z mých snů, takže teď už možná mohu s tenisem seknout,“ říkal Nadalovi u sítě navzdory porážce šťastný sedmatřicetiletý tenista. „Ne, ne, ne, Victore. Musíš jet do Quita a tam opět vyhrát. Měl bys u tenisu ještě zůstat,“ reagoval s úsměvem šestnáctinásobný grandslamový vítěz.

A to Estrellu nakoplo. „Je velmi milý chlap. Namotivoval mě, abych tenis stále hrál, když toto pronesl. Bylo to opravdu pěkné,“ uvedl v rozhovoru pro web Tennis.com rodák ze Santiaga.

Nadal připomínal to, že na turnaji Ecuador Open, který se hraje v hlavním městě jihoamerické země, má Estrella úžasnou bilanci. Vlastně naprosto unikátní.

V náročném prostředí, které způsobuje nadmořská výška bezmála 3 000 metrů, se cítí jako ryba ve vodě. A v sezónách 2015, 2016 a 2017 se zde také stal šampionem. Během posledního triumfu dokázal ve druhém kole porazit i ze svého pohledu opravdového Goliáše. Nad o 41 cm vyšším Ivem Karlovičem zvítězil ve třech setech, a po této velké překážce ho nezastavilo už vůbec nic.

A kdo ví, kolikrát by tu vyhrál, kdyby se turnaj konal i mezi lety 1983 až 2014, kdy byl zrušený…

Nicméně Quito zůstává jediným tenisovým podnikem, který dokázal Estrella opanovat.

Jeho cesta k tenisu vedla přes jiný sport. Takový, který v Dominikánské republice hraje každé dítě – baseball. „Tak jsem ho hrál také. Ale později, když mi bylo 14, jsem s ním skončil a hrál už jen tenis. Tento sport se dostal do mého srdce. Lidé mě sice přemlouvali, abych hrál baseball, ale já si vybral tenis. Myslím si, že kdybych tvrdě pracoval, mohl jsem se i v baseballu stát profesionálem, protože jsem pro to měl dobré predispozice. Ale tenis byl mým snem celou dobu. Vždycky,“ připomíná Estrella.

I proto, že začínal tak pozdě, si první vítězství v zápase kategorie ATP připsal až v 32 letech! Nakonec si našel cestu i do elitní padesátky. V současné době se nachází na 86. pozici. Nebýt ale „jeho“ akce v Quitu, už by dávno z TOP 100 vypadl. Bez vyhraného ekvádorského turnaje, který je „dvěstěpadesátkou“, by rok 2017 zakončil až na 142. místě.

„Vím, že když přijedu na turnaj opět bránit svůj titul z předchozího roku, porážka v prvním kole by znamenala to, že bych se stěhoval z elitní stovky žebříčku. Ale snažím se tomu nevěnovat pozornost. Soustředím se jen na to, abych hrál dobrý tenis,“ zakončuje nejlepší tenista z Dominikánské republiky. Jen pro upřesnění - další hráč z této země se v žebříčku nachází až na 286. místě.

Teď v Ekvádoru Estrella směřuje za čtvrtým titulem v řadě, což nebude vůbec lehká práce. Už v úvodním kole musel obracet zápas poté, co prohrál první set. Nicméně duel proti Brazilci Belluccimu, se kterým hrál mimochodem před dvěma roky v Ekvádoru ve finále, nakonec zvládl. V Quitu má tak bilanci už 16 výher a žádná porážka.

Prodlouží Estrella své kralování v zemi kávy na čtyři roky?