Favoritem i za rok? Pravděpodobnější je, že už v Melbourne nevyhraji, myslí si Federer

- Filip Lefenda

Před turnajem v Melbourne tvrdil, že ve 36 letech přece nemůže být hlavním favoritem na zisk titulu. O dva týdny později pozvedl Roger Federer se slzami v očích nad hlavuu svou jubilejní dvacátou grandslamovou trofej. Dokáže ji obhájit i za rok? Švýcarská hvězda zůstává pokorná...

"Příliš jsem si na letošní vítězství nevěřil a vyšlo to," usmíval se v rozhovoru pro televizní stanici Eurosport Federer. "Netuším, jak se budu cítit za rok, favoritem ale nebudu. Pravděpodobnější je, že Australian Open nevyhraji, než že jej opět ovládnu," myslí si světová dvojka.

Ta zatím známé a pravdivé tvrzení o tom, že věk nelze zastavit, na kurtech úspěšně popírá. A svůj úspěch Federer náležitě slaví. "V příštích týdnech se nic moc neděje. Budu trénovat a pořádně si vychutnám jubilejní dvacátý titul. Je to něco speciálního," libuje si nad svým nedávným úspěchem.

Během své bohaté kariéry získal na nejvyšší úrovni už neuvěřitelných 96 turnajových titulů a vyhrál tak, co se dalo, přesto je z poslední trofeje možná až nezvykle naměkko. "Je to jeden z největších momentů v mé kariéře," usmívá se šestatřicetiletý mazák.

"Ještě pořád jsem tak trochu v šoku z toho, že je po všem a že jsem to dokázal," přiznal Federer, který má stále v hlavě finálovou pětisetovou bitvu s Chorvatem Čiličem. "Je to opravdu neskutečné. Stále nemohu úplně uvěřit, že po všech těch letech jsem schopen obhajovat velké tituly," překvapil sám sebe.