Koho na Švýcarky? Mám luxus, může hrát kdokoliv, ví Pála

- Jiří Vachtl

Český tým se dnes sešel v O2 areně poprvé v kompletním složení. K týmu se v pondělí večer připojila i Petra Kvitová, která se vrátila z vítězného turnaje v Petrohradu. Kapitán Petr Pála tak začíná přemýšlet o sestavě na víkendové střetnutí se Švýcarskem. „Mám ten luxus, že opravdu může hrát kdokoliv,“ řekl. O konečné nominaci chce mít jasno ve čtvrtek večer.

Druhý tréninkový den ve vysočanské O2 areně načal trénink Lucie Šafářové. Po něm přišel na řadu sparing Barbory Strýcové s Karolínou Plíškovou. Petra Kvitová se po večerním příletu z Petrohradu objeví na dvorci až ve středu.

Všechny tréninky pozorně sledoval kapitán českého výběru Petr Pála. Při střídání reprezentačních celků prohodil pár slov s Martinou Hingisovou. Bývalá světová jednička je u švýcarského týmu v roli trenérky. „Jen jsme se bavili, kde byli včera na večeři a kam zase půjdou dnes,“ prohodil s úsměvem v hloučku novinářů.

Už přemýšlíte nad sestavou?
Je úterý a losování je až v pátek, takže je potřeba mít jasno ve čtvrtek večer. Musím zjistit, jak na tom jsou holky zdravotně. Mám ten luxus, že opravdu může hrát kdokoliv. Takže chci, aby hrál ten, kdo bude stoprocentně připraven. 

Jak jste zatím spokojený s tím, jak to hráčkám jde v tréninku?
Samozřejmě jsem spokojený. Petra tu sice ještě netrénovala, ale zase vyhrála turnaj, což je velké plus. Půjde hrát až zítra, takže uvidíme, jak si zvykne na povrch. Zatím je všechno v pořádku.

Nebude to pro Petru trochu handicap?
Bude mít tři dny na trénink. Na turnajích jsou taky takhle zvyklé. Takhle v začátku sezony, vzhledem i k celému roku, je pro Petru skvělé, že vyhrála turnaj. To je obrovský úspěch a nikdy to nebude nevýhoda.

Okolo týmu se pohybují tři trenéři tenistek. Je to pro vás složitější?
To není, já to naopak vítám. Hrajeme přece doma. Někdo tady bude na dva dny, někdo zase přijede na víkend. To, že jsou holky na takové úrovni, je hlavně velká zásluha jejich osobních trenérů. Já se všemi velmi dobře vycházím a jsem rád, že tu jsou. Pro mě je to velká pomoc. 

Cítíte, že tenistky hrají na tréninku s větším nasazením, když je sestava takto nabitá?
Ne, to si nemyslím. Nasazení je správné mít kdykoliv, aby se člověk dostal o víkendu do nejlepší formy. Ze zkušeností z minulých Fed Cupů vím, že holky hrají tréninky na plno, ať už věděly jestli budou nebo nebudou hrát. Každý den může hrát někdo jiný. Je to velmi otevřené a sám ještě nevím, jak to bude vypadat.

Jak jste zatím spokojený s povrchem?
Záleží, co řeknou holky. Je asi nejpomalejší, jaký tu kdy byl. Takhle to holky chtěly, když jsme s nimi řešili zadání. Tenhle povrch vyhovuje jak Báře tak Lucce. Péťa si taky zvykne. O moc rychlejší povrchy na turnajích nebývají.

Co říkáte na to, že už v prvním kole hrajete v O2 areně?
Věřím, že přijde hodně diváků. Jejich podpora je pro holky důležitá, proto hrají Fed Cup a chtějí se předvést před domácím publikem. Bylo by dobré, aby holky našly vzpomínky na halu a aby jim to během zápasu pomohlo a využily toho, že tu už odehrály velká utkání a velká vítězství. To by mohla být naše výhoda.

Na co si nejvíc vzpomenete, když zavzpomínáte na domácí zápasy ve Fed Cupu?
Na publikum! Skoro vždycky bylo vyprodáno nebo přišlo hodně lidí. Myslím si, že to bylo to hlavní. S takovouto domácí podporou se tenista z Česka nesetká. Můžou to zažít Australané, Francouzi a ti, kteří mají vlastní grandslamový turnaj. 

Jste považováni za favority, ale jak vnímáte sílu Švýcarek?
Jako favorité jsme braní skoro vždy. Je to takové všelijaké, když jsme hráli v Lucernu tak nehrála Belinda Bencicová, která se teď zase vrací do formy. To je velmi dobrá hráčka. Odehrála začátek roku výborně, na Australian Open porazila Venus Wiliamsovou a na Hopman Cupu také hrála skvěle. Timea Bacsinzská se vrací, teď vyhrála čtyřhru v Petrohradu. A Viktorija Golubicová proti nám naposledy vyhrála dva zápasy. Takže určitě to bude těžší, než to vypadá na papíře.

Co říkáte na to, že Švýcarky mají v týmu jako trenérku Martinu Hingisovou?
Když jsme hráli v Lucernu, tak byla nejlepší hráčkou ve čtyřhře na světě. Její umění je obrovské, určitě jim tam ale radila i normálně, což bude i tady. Má tenis v krvi a velmi mu rozumí, takže je to jejich velké plus.