Švýcarky v O2 areně? To je jako finále, říká Kvitová. Kapitánovi zamotala hlavu

- David Soumar

K týmu se sice Petra Kvitová připojila později, pozdní příchod jí ale kapitán Pála rád omluví. Česká tenistka o víkendu dohrávala turnaj v Petrohradu, který nakonec celý ovládla. „Odehrála jsem tam pět těžkých zápasů. Byly na hodně vysoké úrovni. Doufám, že si to přenesu i sem,“ říká vstříc duelům se Švýcarkami.

Za úspěchem v Petrohradu se už Kvitová tolik ohlížet nechtěla, raději se soustředí na Fed Cup. Do O2 areny nechtěla přinést ani trofej. „Pohár je na hotelu. Přišlo mi trapné ho sem brát,“ smála se. „Už je jiný týden a proti Švýcarkám půjde o něco úplně jiného.“

K týmu se Kvitová připojila jako poslední až na začátku kalendářního týdne. „Přiletěla jsem v pondělí kolem poledne. Přebalila jsme si pár věcí a večer už jsem byla s týmem na večeři. Zaplula jsme do toho našeho rytmu,“ uvádí Kvitová. Povrch v O2 areně ještě ale nevyzkoušela. „Trénovat půjdu až ve středu, do té doby budu odpočívat. Moc se těším.“

„Ještě zbývá pár vstupenek. Pokud plánujete nakoupit lístky, tak pojďte do toho!“ zve Češka odhodlaně. Nakupovat můžete na tomto odkazu.

Jak si užíváte návrat do Fed Cupu?
Po loňské odmlce, kdy jsem zápasy sledovala jen na dálku, se těším moc. Tím, že hrajeme doma, to platí dvojnásob. Během sezony takovou akci prostě nemáme. Je to unikátní možnost stmelit se s týmem a užít si celý týden. Tentokrát jsme v extra silném složení. Bencicová ale hraje skvěle, Bacsinszká se vrací po zrnanění... Nebude to vůbec jednoduché. Doufám, že nás O2 arena podrží.

Cítíte se po náročném turnaji dobře po zdravotní stránce. Je vše v pořádku?
Jsem jen trošku unavenější a zataženější. Realizační tým mě dá ale hodně rychle do kupy.

Jste známá tím, že máte Fed Cup velmi ráda. Chyběl vám hodně?
Určitě chyběl. Naposledy jsem nastupovala v Ostravě. To pro mě byla srdeční záležitost, z Fulneku to mám jen kousek. Sledovala jsem ale holky na dálku a přála jim úspěch. V Americe už to měly těžké…

Byla pro vás účast ve Fed Cupu od prvního kola jasnou volbou? Jakou roli hrálo domácí prostředí? 
To, že se hraje doma, rozhodující nebylo. Částečnou roli to ale hrálo. Cestování je jinak náročné. Je to pro nás lepší.

Na rozdíl od Fed Cupu jste ale v plánu neměla turnaj v Petrohradu…
V Melbourne jsem prohrála v prvním kole s Petkovicovou. Jirka (Jiří Vaněk, trenér, pozn.) za mnou přišel, jestli nechci na volnou kartu do Petrohradu. Já řekla, že jo. Jirkovi jsme to jen odkývala. Pak jsem ho musela pochválila při závěrečné ceremonii.

Teď určitě věříte, že si formu z Ruska přenesete i do Fed Cupu…
Samozřejmě. Nic jiného mi ani nezbývá. Odehrála jsem tam pět těžkých zápasů. Byly na hodně vysoké úrovni. Doufám, že si ten trend udržím i do víkendu. Bude to trošku jiný povrch a trošku jiný formát. Hlavně aby ten tenis zůstal na podobném úrovni.

Žebříčkově je z vás na poslední chvíli česká dvojka. Věříte, že vás kapitán pošle do dvouhry?
To nevím. Asi jsem mu turnajem v Petrohradu trochu zamotala hlavu, ale omlouvat se mu za to nebudu. (směje se) Jsem připravená jak na hraní, tak fandění. Jsme tým, tak tohle neřeším.

Ožívají vám vzpomínky na předchozí fedcupová střetnutí? V roce 2015 jste tady slavili vítězství.
Když jsem poprvé vešla do haly, tu atmosféru jsem ucítila. Je to tady obrovské. Na to nejsme z jiných turnajů zvyklé. Vzpomínky se vracejí. Máme jich spoustu – jak zápasové, tak fandící. Vždycky to pro mě má speciální atmosféru.

Vnímáte sílu týmu, který se tady pro první kolo sešel?
Když se podíváme na jména a čísla, tak jsme asi nemohli mít lepší tým. Vážím si hlavně toho, že jsem v týmu a nominaci.

Je pro vás nezvyklé hrát už první kolo v O2 areně?
Myslím si, že pro nás to ani nebude první kolo. Alespoň já budu mít pocit, že je to finále. Zaprvé: Jsme zvyklé tady finále hrát, zadruhé: bude i snad vyprodáno. O to víc to budeme prožívat, takže mi to nebude připadat jako první kolo. Navíc nemáme vůbec snadné soupeřky.