Kvitová rozdrtila Mladenovicovou a v Petrohradu bere titul!

- Jakub Slunečko

Petra Kvitová vyhrála finále turnaje v Petrohradu proti obhájkyni titulu Kristině Mladenovicové 6:1 a 6:2. Hned bylo jasné, že se česká lvice skvěle vyspala – soupeřce brzy sebrala podání a první set s přehledem ovládla. Mladenovicová se zoufale snažila najít recept na výborně hrající soupeřku, Kvitová ji ale nechala vydechnout až po konci zápasu. Druhý set vyhrála česká tenistka 6:2 a v Petrohradu tak bere titul – celkově už 21. na okruhu WTA!

Po hodinové záležitosti lahodící oko tuzemského fanouška se usmála, divákům poslala polibek a k trofeji si vzala hrdě českou vlajku. Tohle je ta stará Petra Kvitová, která se teď snad vrací v plné síle zpět.

Nejspíš byste v neděli těžko našli tenistku, která by ji dokázala porazit. Češka dělala všechno na výbornou a skoro v transu deptala Mladenovicovou jedním vítězným úderem za druhým. Francouzská hráčka se zoufale snažila vzepřít osudu, který byl nemilosrdný – porážka 1:6 a 2:6 od skvělé Kvitové, která se v pondělí posune na 21. místo světového žebříčku.

Stejné číslo platí i pro počet titulů, které už Kvitová na okruhu WTA získala.

„Byl to pro mě neuvěřitelný týden. Ze všech zápasů jsem měla radost. Pomohla mi taky přítomnost trenéra Jiřího Vaňka, byl tady se mnou sám a staral se o mě celý týden. Vím, že to se mnou občas není lehké,“ řekla po utkání dojatá Kvitová.

Poklonu ji vysekla i soupeřka: „Musím se před Petrou sklonit. Hrála skvěle celý týden a dneska to byla z její strany skvělá show pro diváky,“ uznala Mladenovicová.

Už na začátku zápasu bylo jasné, kdo na kurtu bude vládnout. O první servis Francouzky se strhl velký boj. Kvitová měla brejkbol, ale Mladenovicová se dokázala ještě horko těžko udržet. Následně už ale Češka Mladenovicovou brejkla na 3:1 a na svém servisu naopak za celý zápas neměla nejmenší problém.

Všechno pak šlo hodně hladce a až do posledního gemu finále Kvitová nepřipustila na svém servisu jediný brejkbol!

„Začala jsem pak trochu bláznit. Tak jsem si zavolala trenéra, aby mě uklidnil a já byla relaxovaná,“ popisovala pak Kvitová, proč si zavolala před koncem zápasu na kurt trenéra Jiřího Vaňka. Češka totiž dobře věděla, že tak blízko triumfu může znervoznět. A to se pak i stalo. 

V poslední hře celého utkání nabídla Kvitová soupeřce paradoxně hned tři brejkboly najednou. Kvitová za stavu 6:1 a 5:2 udělala tři chyby, prohrávala 0:40, ale hned se probudila. Všechny tři brejkboly vlastní aktivitou odvrátila a úlevou si mocně zakřičela. Následně přidala další dva parádní servisy a celý zápas ukončila typickým bekhendovým winnerem.

Snad i rady trenéra Jiřího Vaňka v tu chvíli pomohly, aby jeho svěřenkyně nepanikařila.

Vítězných úderů nasázela Kvitová nespočet a k tomu sedm es. Mladenovicová na druhé straně zaostávala takřka ve všem a nezbývalo jí, než se před českou šampionkou sklonit. Ta vyhrála titul v Petrohradu jako startující na divokou kartu a po víkendu by měla ve světovém žebříčku vyskočit na 21. pozici. Naopak Mladenovicová nedokázala obhájit loňský titul, a tak spadne na 13. příčku.

Kvitová v Petrohradu mimo jiné dokázala, že patří mezi ty nejlepší hráčky světa. Na cestě za titulem porazila Vesninovou (21. hráčka planety), Beguovou (37.), Ostapenkovou (6.), Görgesovou (12.) a Mladenovicovou (10.). Přičemž oběma soupeřkám z top 10 – Ostapenkové a Mladenovicové – nechala ve dvou zápasech jen pět gemů.

Finálový zápas jsme sledovali online:

PETRA KVITOVÁ – KRISTINA MLADENOVICOVÁ 2:0 (6:1, 6:2)

Petra Kvitová – Kristina Mladenovicová 6:2 (1:0)

Na českou hráčku dolehla nervozita, udělala dvojchybu, pak zbytečně napálila míček do autu a nabídla najednou Mladenovicové dokonce tři brejkboly za sebou. První odvrátila skvělým servisem, druhé rovnou esem a třetí skvělým volejem u sítě. Následně si Kvitová úlevou zakřičela a už zápas nepustila. Po obětavé výměně získala česká tenistka první mečbol a zápas pak ukončila bekhendovým winnerem. Petra Kvitová tak vítězí 6:1 a 6:2 a zaslouženě ja šampionkou Petrohradu!

Petra Kvitová – Kristina Mladenovicová 5:2 (1:0)

To se Mladenovicové povedlo a čistou hrou si drží podání. Na Kvitové bylo znát, jak hodně chce utkání ukončit už v tomto gemu, ale bohužel se jenom několikrát vystřílela do autu. To ji ale nemusí tolik mrzet, protože po krátké přestávce půjde podávat na vítězství v zápase i celém turnaji. 

Petra Kvitová – Kristina Mladenovicová 5:1 (1:0)

Další blesková hra na servisu Kvitové. Mladenovicová nemá nejmenší šanci a do této doby nezískala ani jeden (!) brejkbol. A nejspíš už se to ani nezmění, protože česká tenistka pokračuje jako v transu a nedává na sobě znát nejmenší zaváhání. Teď se bude Francouzka prát o svůj servis a prodloužení zápasu.

Petra Kvitová – Kristina Mladenovicová 4:1 (1:0)

Je tady druhý brejk Kvitové v tomto setu a teď už je česká tenistka opravdu hodně blízko titulu! Kvitová opět skvěle returnovala, posílala Mladenovicové míčky pod nohy, potom ji na kurtu tahala ze strany na stranu a brejkbol nakonec proměnila přesvědčivým forhendovým winnerem po lajně. 

Před klíčovou fází utkání přišel za Petrou Kvitovou její trenér Jiří Vaněk. „Zůstaň pozitivní, hlavně pozitivní. Pojď!“ motivoval svojí svěřenkyni, které teď chybí jen dva gemy k tomu, aby v Petrohradu jako startující na divokou kartu vyhrála titul. 

Petra Kvitová – Kristina Mladenovicová 3:1 (1:0)

Mladenovicová si před tímto gemem zavolala na pomoc trenérku, která ji radila, aby hned útočila do prvního balonu Kvitové. Francouzka se snažila, jenže občas ji česká tenistka prostě k ničemu takovému nepouští. Opět žádný brekbol a skvělá práce Kvitové u sítě rozhodují o tom, že česká tenistka vede 3:1 ve druhém setu.

Petra Kvitová – Kristina Mladenovicová 2:1 (1:0)

Tak nakonec se Francouzka přeci jen vzchopila, i když také v tomto gemu měla Kvitová brekbol. Česká tenistka chtěla ale až příliš rychle ukončit některé výměny a pokusy o další vítězné údery jí nevyšly. Jenom díky tomu si Mladenovicová servis horko těžko uhájila.

Petra Kvitová – Kristina Mladenovicová 2:0 (1:0)

Druhá dvojchyba Petry Kvitové nic neznamenala. Za stavu 30:30 si česká tenistka připsala další eso a následně poslala další dobrý první servis, na který Mladenovicová reagovala jen returnem mimo vyznačený prostor. 

Another return winner, another break.@Petra_Kvitova strikes first in the second set! #FormulaTX pic.twitter.com/OuI2a4MFCR

— WTA (@WTA) 4. února 2018

Petra Kvitová – Kristina Mladenovicová 1:0 (1:0)

Neuvěřitelná Petra Kvitová pokračuje v destrukci své soupeřky. Ani teď neponechala Mladenovicové její podání a hned při prvním brejkbolu ukončila celou hru mocným forhendovým winnerem. Na vítězné údery vede Kvitová 16:2 a druhý set načíná ideálním způsobem.

PETRA KVITOVÁ – KRISTINA MLADENOVICOVÁ 1:0

Petra Kvitová – Kristina Mladenovicová 6:1 (0:0)

Kvitová získává s přehledem první set. Trvalo pouhých 29 minut, než češka úvodní sadu získala, a to hlavně díky skvělému servisu i returnu. Na podání zaznamenala Kvitová pět es a ani v posledním gemu nepovolila Mladenovicové jediný brejk.  

Petra Kvitová – Kristina Mladenovicová 5:1 (0:0)

Další brejk a tohle je zatím ze strany Kvitové pokračování velké jízdy! Česká tenistka předvedla neskutečný gem, kdy čistou hrou získala podání soupeřky. Když se mohla Mladenovicová nadechnout, tak chybovala a zatím se proti skvělému returnu Kvitové pořádně trápí. 

Petra Kvitová – Kristina Mladenovicová 4:1 (0:0)

Opět žádná šance pro francouzskou hráčku. Kvitová sice vyrobila při tomto gemu první dvojchybu v zápase, k žádnému brejkbolu ale Mladenovicovou nepustila a s přehledem si podání udržela.

Petra Kvitová – Kristina Mladenovicová 3:1 (0:0)

A je tady první brejk! Kvitová opět nenechala nic náhodě a na returnu byla vynikající. Nejdřív si vypracovala brejkbol už za stavu 40:30, ten ještě nevyužila riskantním úderem, který skončil na pásce. Následně ale Kvitová vytáhla forhendový winner a při další výměně Francouzka chybovala. Kvitová tak bere soupeřce podání a vede 3:1.

Petra Kvitová – Kristina Mladenovicová 2:1 (0:0)

Kvitová je zatím na servisu naprosto suverénní. Teď vytáhla z rukávu další dvě esa a francouzská tenistka neměla šanci ani na ostatní servisy české tenistky. Po čisté hře Kvitové se tak svede další bitva o podání Mladenovicové.

Petra Kvitová – Kristina Mladenovicová 1:1 (0:0)

O podání Francouzky se svedl pořádný boj, který trval více než dlouho. Kvitová měla dva brejkboly, ani jeden ale nevyužila. Hrálo se dále přes několik shod a Mladenovicová si nakonec pomohla esem a dalším dobrý prvním servisem.

Petra Kvitová – Kristina Mladenovicová 1:0 (0:0)

Česká tenistka si na začátku utkání bez problému udržela podání. Celý zápas začala stylově esem a následně nedala při výměnách Francouzce moc šancí a ubila ji tvrdými údery.

---

Kurzy favorizují právě českou hráčku, i když žebříčkové postavené má výrazně lepší Mladenovicová (11. hráčka světa). Diváci v Petrohradě už ale viděli, jak Kvitová zatočila třeba se světovou šestkou Ostapenkovou (6:0, 6:2). Kvitová navíc vzájemnou bilanci zápasů s Mladenovicovou vede 4:1, naposledy Francouzku porazila loni ve čtvrtfinále v Birminghamu.