Češi zahájí Davis Cup doma! V dubnu přivítají Izrael

- Jan Vojkůvka

První únorový víkend letošního roku nepřinesl pouze tuhé bitvy ve Světové skupině Davis Cupu, ale také úvodní kolo euro-africké zóny. V něm měli čeští tenisté volno, ale velmi se zajímali zejména o zápas mezi Jižní Afrikou a Izraelem, ze kterého vzešel soupeř pro Čechy v kole druhém.

Do souboje o postup do zářijové baráže postoupili Izraelci, kteří v dubnu zavítají do České republiky, aby vyzvali nejvýše nasazený tým euro-africké zóny. Zápas se bude konat od 6. do 7. dubna a bude hrán ve zkráceném formátu, který ITF letos testuje ve svých nižších divizích týmové soutěže.

Izrael přitom nebyl úplným favoritem na postup a zápas v Jižní Africe se pro izraelské tenisty nevyvíjel úplně dobře. Po prvním dni bylo sice skóre vyrovnané, když body na konta svých týmů získali domácí Lloyd Harris a hostující Dudi Sela, ale sobota začala pro hosty nejhůře, jak mohla.

Sobotní program započala tradičně čtyřhra, ve které Raven Klaasen a Ruan Rölofse porazili Jonathana Erlicha a Dudiho Selu po obratu 5:7, 6:4, 6:4 a Jihoafričanům rázem chybělo jediné vítězství k postupu.

Duel, který byl v areálu Irene Country Clubu po celý víkend doprovázen vlnou protestů, demonstrací a volání po bojkotu, však domácí hráči nedotáhli do vítězného konce.

Drama zajistil Dudi Sela, jenž v souboji jedniček přehrál Lloyda Harrise 7:6(2), 6:1 a vynutil si rozhodující pátý zápas. V něm jeho krajan Eden Leshem zvládl nervydrásající bitvu s Nisolaasem Scholtzem, jehož porazil 6:3, 7:5 a vybojoval Izraeli postup do druhého kola.

Dá se očekávat, že v dubnu do České republiky přijede stejná sestava, jaká vybojovala postup v Jižní Africe. Izrael do souboje proti favorizovaným Čechům povede jediný člen elitní stovky ze své země Dudi Sela a dvojku by měl opět dělat 253. hráč světa Edan Leshem. Pro čtyřhru by měl být připravený Jonathan Erlich, již osmatřicetiletý 81. deblista světa.