Daviscupové změny? Zkrácený formát se potenciálním českým soupeřům líbí

- Jan Vojkůvka

Mezinárodní tenisová federace (ITF) letos uvedla v platnost nový zkrácený formát daviscupových zápasů, který premiérově testuje v nižších divizích mužské týmové soutěže. Zatímco někteří na nových pravidlech nenechají nit suchou, další si v kratších zápasech libují a oblibu si nový formát našel i mezi možný soupeři českého týmu v druhém kole euro-africké zóny.

Čeští tenisté, kteří mají v úvodním kole jako nejvýše nasazený tým druhé divize volný los, se s novým formátem daviscupových klání teprve budou seznamovat. Naopak jejich potenciální soupeři už mají ostrý test za sebou. A Jihoafričané i Izraelci nachází pozitiva pro kratší formát.

Jaké jsou nejzásadnější testované změny Davis Cupu? Zápasy se hrají jen na dva vítězné sety a pouze ve dvou dnech. První den se odehrají dvě dvouhry, na které druhý den naváže dopolední čtyřhra, po níž se případně dohrávají zbývající dvě dvouhry, pokud není rozhodnuto o postupujícím dříve.

„S tímto zkráceným formátem je nesmírně důležité mít dobrý začátek. Není tu prostor pro chyby,“ uvedl kapitán jihoafrického družstva Marcos Ondruska pro jihoafrická média. Zápasy mají rychlejší spád a jsou atraktivnější pro televizní vysílání, což jsou nesporné výhody nového formátu.

Zatímco v nižších divizích Davis Cupu se hraje s pozměněným formátem, ve Světové skupině se dál pokračuje s tradičními pravidly a zápasy se hrají na tři vítězné sady ve třech dnech. ITF si od testování revolučních změn slibuje možnost zvýšit zájem nejlepších tenistů světa o tuto týmovou soutěž, ale zatímco někteří jejich snahu podporují, jiným se příliš nelíbí.

K zastáncům změny na dvoudenní zápolení se řadí například Novak Djokovič. Proti je naopak Rafael Nadal, který by řešení nezájmu hráčů viděl spíš v úbytku zápasů na dva ročně. Velmi kritický ke změnám je naopak deblista Jamie Murray, který sám sebe považuje za člena staré školy.

Nakolik jsou pětisetové daviscupové zápasy krásné ostatně potvrdily už v pátek hned dva příklady. Bitva mladíků Alexandra Zvereva a Alexe De Minaura v Austrálii a senzační obrat Camerona Norrieho proti Robertovi Bautistovi.

Po skončení tohoto víkendu čeká ITF další testování nového formátu, kterého se zúčastní už i český tým. A následně bude muset tenisová federace pečlivě analyzovat veškerá pro a proti, aby se rozhodla, zda změny zavést i ve Světové skupině.